Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szavai szerint a költségvetési javaslat megőrizte eredeti karakterét a módosítások megtárgyalása után is: az otthonteremtés, adócsökkentés, béremelés költségvetése maradt.

Kismértékű módosítások történtek, ezek összege meghaladja az 50 milliárd forintot, de ez a teljes kiadási főösszeg mindössze 0,3 százaléka.

Nőttek az állami működési jellegű kiadások, ami a diáksport támogatását, a Magyarországon élő nemzetiségek támogatását, vagy a határon túli diákok oktatására szánt összegeket érinti - mondta Banai.

Ezeknél nagyobb mértékben nőnek a beruházásokra szánt kiadások, ezek közül kiemelte: 10 milliárd forintos keretösszeggel turisztikai beruházásokat célzó előirányzat jött létre, amiből szálláshelybővítést, felújítást finanszíroznak. A kormány szerint a turizmusban az eddigi kedvező adatok mellett további növekedési lehetőség van, ami a foglalkoztatás bővítését és a gazdasági növekedést segíti. A költségvetés a korábbi, 2007-2013-as uniós források kiesését ellensúlyozza azzal, hogy fenntartja az idegenforgalmi beruházások lehetőségét hazai forrásból.

A kiadások és a bevételek is nőnek a benyújtott tervezethez képest, de ezek a módosítások a költségvetés alapvető karakterét nem érintik, az államháztartási hiány és az adósságcsökkentés célja továbbra is elérhető - mondta az államtitkár.