Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pszichiátriai betegségek fekvő-, és főként járóbetegek ellátására az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által meghatározott finanszírozás elégtelen. Az összegekből a pszichiátriai ellátó helyeket nem lehet fenntartani. Ez fő oka annak, hogy az intézmények, jelentős, krónikus finanszírozási deficittel, látják el feladataikat. A kórházak inkább olyan orvosi területeket fejlesztenek, gyakran a pszichiátria rovására, amelyeknél a bevételek magasabbak. Elfogadhatatlan az elégtelen finanszírozás miatt kialakult szemlélet, hogy a pszichiátria "veszteségtermelő" az egészségügyi ellátó helyek számára - olvasható az MPT állásfoglalásában.

A társaság szerint a közfinanszírozott ellátás gyakorlatilag képtelen pszichoterápiás szolgáltatást biztosítani. A pszichoterápiás ellátás finanszírozásának költséghatékonyságát a munkából való kiesés csökkenésében felesleges kórházi kezelések elkerülésében, a visszaesések csökkenésében lehetne mérni. A közfinanszírozott ellátásban a finanszírozás rendezése és a magánszolgáltatók finanszírozott bevonása az ellátásba lehet a megoldás útja.

Az MPT  két évvel ezelőtt stratégiai javaslatokat fogalmazott meg a pszichiátriai ellátás ellátás jövőjével kapcsolatban,  amely visszhang nélkül maradt. A WHO 2014-es szakértői elemzése, az ÁSZ 2012-es jelentése, valamint a korábbi ombudsmani nyilatkozatok is megállapítják, hogy a hazai pszichiátriai ellátás a személyzet számát és a tárgyi feltételeket illetően jelentősen elmarad a nemzetközi elvárásoktól és a hasonló fejlettségű országok tényadataitól.

A minden szinten hiányos pszichiátriai ellátórendszer további sérüléseinek megelőzése érdekében a jelenleg működő pszichiátriai szolgáltatókat (fekvő- és járóbeteg-ellátó helyeket egyaránt) nem szabad áthelyezni, megszüntetni a szakma vezetőtestületeivel való előzetes konzultáció és hatástanulmányok nélkül. A megszüntetendők helyébe megfelelő színvonalú szolgáltatás létrehozása elengedhetetlen - írja az MPT.

Budapesten nagyon nagy a baj

Egyre súlyosabb, az alaptevékenység ellátását veszélyeztető helyzet alakult ki a pszichiátriai ellátás minden területén, az ország minden régiójában, ezen belül hangsúlyos a budapesti intézmények ellehetetlenülése - állapítja meg az MPT.

Kritikus a humán erőforrás hiány a pszichiáter szakorvos és az szakápolói szinten. A szakember hiány súlyosan veszélyezteti már a betegek és a szakmában dolgozók biztonságát is. Az életkori tendenciákat is figyelembe véve a helyzet további romlása prognosztizálható, ami a rendszer küszöbön álló összeomlásával fenyeget.

Nem lehet tovább halasztani a megoldást

A pszichiátriai zavarok a tartós munkaképesség-csökkenés második leggyakoribb okai, az egészségügyre jutó szűkös erőforrásokból mégis egyre kevesebb jut a pszichiátriára. Az EU által kifejezetten a pszichiátriai és addiktológiai rehabilitációra szánt jelentős összegből, a legtöbb helyen más szakághoz kerültek a nagyobb fejlesztések.

A teljes összeomlás elkerülése érdekében sürgősen jelentős bérfejlesztésre van szükség a pszichiátriai ellátás minden területén - figyelmeztet az MPT. A kórházi osztályok épületei elhanyagoltak, csak ombudsmani vészjelzés és annak sajtóvisszhangja tette lehetővé a Merényi Kórház sürgősségi pszichiátriai részlegének felújítását. Bár vidéken uniós pályázati forrásokból történt néhány sikeres fejlesztés, a fővárosi siralmas helyzet a lakosság felháborodását is kiváltja. A megoldásig kapacitáscsökkentési moratórium bevezetését javasolják.

A társaság szerint a hatályos Egészségügyi Törvény mentális zavarokat érintő fejezetében több rész elavult, de sorozatos jelzéseik ellenére sem történt változás. Önálló "elme-törvény" megalkotását szorgalmazzák, amely pontosan szabályozza azokat a jogi kereteket, mint például a kötelező gyógykezelés, ezen belül az ambuláns ellátásra való kötelezés kérdése.  A társaság úgy látja, a hatályos magyar jogszabályok, sokszor összeegyeztethetetlenek a Magyarország által aláírt nemzetközi egyezményekkel.

Nem érdemes az OPNI bezárására mutogatni

A jelenlegi helyzet már nem eredeztethető az OPNI 7 évvel ezelőtti bezárásából, annál inkább az OPNI bezárását megelőző és követő szükséges fejlesztések hiányából - írja az MPT.