A kormány arra számít, hogy a központi költségvetés pénzforgalmi hiánya az év végére több mint 300 milliárd forinttal meghaladja majd a törvényben rögzített előirányzatot - idézi a hvg.hu azt a jelentést, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a túlzotthiány-eljárás keretében küldött el az Európai Unió statisztikai hivatalának. A dokumentum a Mol-részvényvásárlás után módosított 2011-es költségvetési törvényben megjelölt 1138 milliárd forintos pénzforgalmi hiánya helyett 1451,5 milliárd forintos deficitet jelez előre.

A 2011-es adatokat nem a statisztikai hivatal, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) állította össze, a KSH ugyanis csak a tényadatokkal foglalkozik, a kormányzati várakozásokról szóló adatok a gazdasági tárca hatáskörébe tartoznak - tájékoztatta a portált Bedekovics István, a KSH illetékes munkatársa. A Nemzetgazdasági Minisztérium az új pénzforgalmi hiánnyal azt jelzi előre az Eurostatnak, hogy a kormányzat szerint nem teljesül a 2011-es költségvetésben kitűzött hiánycél, vagyis megdől az idei büdzsé.

A jelentés a 313,5 milliárd forintos eltérésből összesen 130 milliárd forintra ad magyarázatot. Ebből a legnagyobb tétel az, hogy a kormány elengedi a társadalombiztosítási alapok 95 milliárd forintos tartozását a központi költségvetés felé. A Magyar Nemzeti Banknak is kifizet mintegy 30 milliárd forintot, emellett 4,2 milliárd forintot ad a Malévnak és 2,2 milliárdot költ a Gripenek lízingjére.

Mindent egybevetve az államháztartás pénzforgalmi hiánya 5,5-6 százalék körül alakulhat idén, ami azt jelenti, hogy a kormány közel kétszer akkora deficitet hozhat össze, mint amit vállalt. A tavaly decemberben elfogadott 2011-es költségvetésben ugyanis 2,94 százalékos hiánycélt fogadott el a parlament. Ugyanakkor az államhoz került magánnyugdíjvagyont 2011-es bevételként fogják beszámítani, ami mintegy 2700 milliárd forinttal, GDP-arányosan közel 10 százalékkal javítja a központi költségvetés egyenlegét.