A repülőgéppel Magyarországra érkező vagy innen induló utasok jó ha tudják: a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren Woodstock Week van. Folyamatosan 200-250 fiatal táborozik a várótermekben hátizsákjaival, összehajtott sátraival, hálózsákjaival, poharaival és vizespalackjaival. Vasárnap óta várják, hogy felszálljon a repülőgépük - nyilván korábban foglaltak helyet a Sziget fesztivált követő hétre azokra a járatokra, amelyekkel a legolcsóbban juthatnak haza - derül ki a Financial Times (FT) életképéből.

Arra számítunk, hogy három-négy napig sokan lesznek, és utolsó csoportjaik csak a hét végén hagyják el a várótermeket - tájékoztatta a brit lap feltörekvő piaci hírekkel foglalkozó internetes oldalának szerkesztőjét Hardy Mihály, a légikikötő szóvivője. A érkező különleges utazók különleges bánásmódot igényelnek. Ennek jegyében a repülőtér 7000 erős műanyagszatyrot szerzett be, hogy megkönnyítse a fiatalok sajátos formákat mutató cuccainak átfutását a csomagkezelő rendszeren.

Nagy forgalom, nagy haszon

A girbe-gurba pakkok rendszeresen dugókat okoznak a futószalagokon - mondja Hardy. Emellett extratakarítással is számolniuk kell, mivel az exfesztiválozók a földön alszanak. A 21 éves múltra visszatekintő Sziget 415 ezer vendéggel idén megdöntötte korábbi látogatócsúcsát. A legtöbben, 85 ezren múlt csütörtökön buliztak Óbudán. A főként külföldieket vonzó rendezvény hetijegyei már a nyitónap előtt elkeltek - tájékoztatja külföldi olvasóit az FT.

Mindez jó hír a légitársaságoknak - a fapados cégeknek lehetőséget nyújt arra, hogy valamelyest emeljék jegyáraikat -, és örülhetnek a turisztikai ipar más ágazatai is. A magyar idegenforgalomnak, legalábbis papíron, jó éve van: a vendégéjszakák száma az év első felében hét százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a KSH adataiból. Ez azonban főként a Szép kártyával felturbózott hazai turizmusnak köszönhető.

Százmilliók a "szabad szerelemre"?

Ezt az utalványt adómentesen adhatják dolgozóiknak a cégek, amivel sokan élnek is. A belföldiek vendégéjszakái ennek köszönhetően 11 százalékkal ugrottak meg, míg a külföldiekéi csak 3,4 százalékkal nőttek. A SZÉP kártya nagyon hasznos, ám főként vidéki hotelek forgalmát dobja meg, ahol a vendégek nem sokat költenek - mondja Deák Imre, a Danubius Hotels vezérigazgatója. Az ágazat teljesítményét rontotta a normálisnál esősebb nyár, illetve az is, hogy a Forma-1-es futamra a tavalyinál harmadával kevesebben, csupán 169 ezren voltak kíváncsiak.

A Szigettel kapcsolatban megjelentek ugyan pikáns tudósítások is, amelyek szerint a magyar leányok külföldi legényekre vadásztak a sátrak között, ám a nacionalista-konzervatív-keresztény magyar kormányt ez nem tartotta vissza attól, hogy 415 millió forint plusztámogatást adjon az ország három legnagyobb ifjúsági fesztiváljának - jegyzi meg némileg pikírten az FT cikkírója. Kurucz Éva kormányszóvivő szavai szerint ezek az események 100 milliárd forint forgalmat generálnak az idegenforgalomnak, ami a turisztikai bevételek 12 százaléka.