Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Átmeneti rosszullét vagy tartós trendváltás van-e a jelenlegi energiapiacon? A mostani árcsökkenés egy rövid távú állapot, vagy hosszabb távon egy új gazdasági modell van kialakulóban? - e kérdéseket tette fel a konferencián Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

Úgy látja, a mostani áresés mögött a a megújuló energiák és a nemkonvenciális szénhidrogénforrások megjelenése áll - ezeket viszont középtávon is meghatározóak maradnak. Drámai változások zajlanak le az energiapiacon, hisz a korábban 30 évre becsült kőolajtartalékoknál jóval nagyobb, 70-100 éves elérhető tartalékok állnak rendelkezésre, nem beszélve a megújulókról - hangzott el  a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli Hungarian Energy Investor Forum 2015 konferenciáján.

Kép: Hegedűs Miklós

A szűkös kínálattal összefüggő nyomás alapvetően eltűnt az elmúlt években. Így az ellátásbiztonsági szempontok háttérbe szorulhatnak a környezeti és gazdasági megfontolások mögött - emiatt Magyarországon a ellátásbiztonság túldimenzionáltnak tűnik Hegedűs szerint.

De nem csak kínálati, de a keresleti oldalon is trendforduló figyelhető meg: a energiafelhasználás a válság óta csökkent. A szakértő úgy látja, ez utóbbi is tartós folyamatnak ígérkezik és ennek szellemében kellene a magyar energiapolitikát is alakítani. Az elemző szerint lezárulni látszik az ipari forradalom óta tartó energiafelhasználás-robbanás, a jövőben egységnyi termék előállítására egyre kevesebb energiafelhasználására lesz szükség. A gazdasági növekedés a következő évtizedekben már csökkenő energiafelhasználással jár. Ennek fényében amikor a magyar energiaipar és Paks 2 kilátásait vizsgáljuk, óvatosabban kell fogalmazni - vélekedett Hegedűs.

A kis szél- és napenergia-rendszerek terjedésével a nagy központosított energiarendszerek szerepe csökken a kiserőművek javára - e szempontól szintén óvatosabban kell kezelni Paks 2 új blokkjainak időzítését is. Hegedűs nem vitatta az új blokkok szükségességét, inkább a beruházások időzítését kérdőjelezte meg.

A magyar gazdaság energiaigénye a rendszerváltás óta jelentősen csökkent, miközben annak teljesítménye jelentősen nőtt - ezzel a nyugat-európai energiamodellt követi. A kőolajárak jelenlegi esésének hatásait nehéz összesíteni: a nem piaci működés, a politikai indíttatású rezsipolitika rontja a magyar gazdaság pozícióit. Eígy erősen importfüggő országban a most folyó változások arra kellene, hogy késztessék a döntéshozókat, körültekintően döntsenek 50 évre kiható energiapolitikai kérdésekről. A helyzetet bonyolítja, hogy a megújuló energiákat nézve Magyarországnak számottevő előnye nincs a környező országokkal szemben - akár nap- akár a szélerőműveket vizsgáljuk. Emiatt tartózkodni kellene az olyan a jövőt meghatározó döntésektől, mint amilyen Paks 2 vagy akár a gázvezetékek építése, mert rossz döntés esetén egyfajta "őstulokká" válhat a magyar gazdaság és energiarendszer - vélekedett Hegedűs.

Cél az MVM regionális szerepének növelése

Állami támogatások nélkül az energiainfrastruktúra fejlesztése nem mozdulna a kívánt irányba, ezért tartja portfóliójában továbbra is az MVM az AGRI LNG projektet, amely azeri gázt szállítana Közép-Európába - mondta Harmati György, az MVM Zrt. stratégiai vezérigazgatója. Az AGRI projekt jelenleg a megvalósíthatósági tanulmánya készül - a folytatásról idén születhet döntés.

Harmati György
Kép: Napi.hu

Az elmúlt években lezajlott paradigmaváltások ellenére az MVM-csoport árbevétele folyamatosan növekszik és nyereséget is tudtak termelni. A nemzetközi energetikai változások miatt nem lehet tudni biztosan, mit hoz a jövő, de az MVM stratégiai célja a biztonságos energiaellátás biztosítása, a nukleáris kapacitás fenntartása és az energiaiparon belül a nemzeti tulajdon növelése. Az elsődleges cél a villamosenergia-piacon a nukleáris kapacitások biztonságának és termelésének növelése, illetve a megtérülő alternatív projektek felkutatása.

A gázpiacon a nagykereskedelmi aktivitás növelése az MVM célja, illetve a beszerzés versenyképességének biztosítása. Az MVM gázüzletága meghatározóvá vált a magyar piacon, ezen a bázison építkezve cél a regionális terjeszkedés, pontosabban egyelőre ezen lehetőségek vizsgálata - mondta Harmati György. Így felértékelődött a külföldi akvizíciók vizsgálata - legyen ez például részesedés szerzése a Szlovák Villamos Művekben. E lépések a stratégiai vezérigazgató szerint nem csak az MVM portfólióját, hanem az ország és a régió energiabiztonságát is növelhetik.