A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Még nem végleges az idei fővárosi útfelújítási program, mert részben folyamatban vannak az előkészítési munkálatok − tájékoztatta a Napi Gazdaságot a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK). A felújítások forrása döntően a fővárosi önkormányzat idei költségvetésében erre elkülönített bruttó 5,2 milliárd forint, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is biztosított 500 millió forint forrást az egy- és kétszámjegyű fővárosi országos közutak burkolatjavítására.

Május elején kezdődött meg a Szépvölgyi út felújítása, és várhatóan május 31-re már új útfelület fogadja az arra járókat. Szintén folynak a munkálatok a XIV. kerületi Thököly út−Hungária körúti csomópontban. A nyári időszakban folytatódik a budai Várban a várbusz útvonalának felújítása, illetve a már megkezdődött buszmegálló-felújítási program is, ez városszerte hatvan helyszínt érint. Ugyancsak nyáron újítják fel az IV. kerületi Iglói utca egy részét, a X. kerületi Élessarkot; a XIV. kerületi Kacsóh Pongrác utat a Mexikói út és a Csáktornya park között; a Thököly utat a Hernád utca és a Dózsa György út között, valamint a Sporttelep utca és Erdősor utca csomópontban körforgalmat építenek.

Tervezési és közbeszerzési problémák miatt idén csak október elején kezdődnek meg több helyszínen a jelentősebb útfelújítások. Többségük − 11 útszakasz − a harmadik kerületet érinti, de várható felújítás az első, a második, a 23. kerületben is. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan milyen tervezési és közbeszerzési problémák késleltetik a beruházásokat. A BKK azt közölte, a tervek készítése folyamatban van, jelenleg a véglegesítésük előtt vannak és várhatóan 1-1,5 hónapon belül állnak majd rendelkezésre, ezt követően indulhat meg a kivitelezés közbeszerzési eljárása.

A felújítási munkák egy része tehát − az elmúlt évihez hasonlóan − idén is őszig húzódik, bár a BKK tavaly azt közölte a Napi Gazdasággal, hogy később ilyen nem várható, hiszen az idei, forgalomkorlátozással járó munkálatok már tavaly ismertek voltak, vagyis elegendő idő állt rendelkezésre, hogy ezek többségét a nyári időszakban, egymással összehangoltan valósítsák meg.