Mind idén, mind jövőre visszaesik a magyar gazdaság, így a GDP két év alatt összesen 7,5 százalékkal zsugorodik. Ennek megfelelően a költségvetés bevételei jelentősen csökkennek, amihez igazodni kell a kiadási oldalon - mondta Oszkó. Hozzátette: a felelőtlen eladósodás vezetett a válság kitöréshez, ezért erre a költségvetést nem lehet építeni.

A cél a stabilitás megteremtése, illetve növekedési pályára állítani a magyar gazdaságot. Ez utóbbit szolgálja az adócsökkentések, illetve a költségvetés tervezésnek filozófiája: idén a költségvetés a várható adóbevételekre épült és ehhez igazították a kiadásokat - fogalmazott a miniszter.

Csökkenő adócentralizáció mellett működik jövő évben a gazdaság, ez járul hozzá a későbbi növekedés megteremtéséhez - mondta Oszkó. Aláhúzta: jövőre az idei terveknél 409 milliárd forinttal kevesebb költségvetési bevételből gazdálkodhat az állam a 0,9 százalékos GDP-zsugorodás következtében. Ahhoz, hogy a költségvetési hiány a GDP 3,8 százalékára csökkenjen, értelemszerűen 400 milliárd forintos kiadáscsökkentésre van szükség - fogalmazott a pénzügyminiszter.