A volt pénzügyminiszter, a PortfoLion Zrt. elnök-vezérigazgatója Pécsen, 49. Közgazdász-vándorgyűlésén úgy fogalmazott, a kormány lemondott a fogyasztásélénkítés eszközéről, kísérlete azonban drága volt, tulajdonképpen a magán-nyugdíjpénztári vagyonba került.

Oszkó Péter szerint ez óriási korrekciós igényben jelenik meg jövőre, amelyre az elmúlt két évtizedben ritkán volt példa, s amely a bevételi oldalon meghaladhatja a GDP 2 százalékát. Úgy vélte: a költségvetési korrekció ráadásul sok ponton kritizálható adómodellre épül, szélsőségesen aránytalan adóteher-eloszlást eredményez, hátráltatja az alacsony jövedelemkategóriában történő foglalkoztatást. Sikerült elérni, hogy európai összehasonlításban Magyarországon legyen a legkedvezőtlenebb adóék, a legrosszabb adóterhelés - fogalmazott a Bajnai-kormány pénzügyminisztere.

A korrekció szerencsétlen, bizonyos összefüggéseket nem átlátó, nem követő gazdasági és adópolitikára épült, hozzá pedig olyan jövedelempolitika társul, amely megint csak nem segíti a foglalkoztatási feszültségek kezelését - tette hozzá Oszkó.

A volt pénzügyér szerint a kormányzati gazdaságpolitika "háborús hangulatban" fogant, a gazdasági racionalitások helyett inkább csak az ellenségeket keresi, viszont hiányzik belőle a stratégiai tervezés és a távolba látás képessége.

Kovács Árpád: ügyelni kell a terhek elosztására

A döntéshozóknak fokozottan ügyelniük kell arra Magyarországon, hogy milyen arányban osztják el a fájdalmas intézkedések terheit a lakosság különböző csoportjai között - mondta Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke a vándorgyűlés zárszavában. Felhívta a figyelmet: a teherelosztás során egyaránt figyelemmel kell lenni az intézkedések gazdasági növekedésre gyakorolt hatására és a társadalmi igazságosságra, a társadalom teherbíró képességének határára.

A társadalom a világon mindenütt, mindig érzi a különbséget az indokolt takarékosság és az erre csak apelláló, de a társadalom szolidaritását rongáló, cinizmusba süllyedő szólamok, a jövőt mindig csak ködös távlatokba helyező ígéretek között - fogalmazott Kovács Árpád.