A belföldi kötvénykibocsátás jelenleg elegendő az idei költségvetési hiány finanszírozására - mondta Oszkó az interjúban, hozzátéve, hogy a nemzetközi kötvénykibocsátást is fontolgatja. Az ország tartja az idei 3,9 százalékos deficitcélt, ahogyan a 2010-re várt 3,8 százalékos hiányszámon sem változtatnának, mivel elérésük Magyarország alapvető érdeke, a költségvetési politika módosítását pedig semmi sem indokolja - fogalmazott.

A kormány arra kérte az IMF-et és az EU-t, amelyek tavaly a Világbankkal együtt 20 milliárd euró segélyhitelt utaltak ki Magyarországnak, hogy azt akár az eredetileg 2010 márciusáig szabott határidőn túl is le lehessen hívni - idézi a Bloomberg a magyar pénzügyminisztert. Az IMF és az EU tisztviselői jelenleg is tárgyalnak a kormány képviselőivel a magyar költségvetési politika felülvizsgálatáról; az eredményeket hétfőn publikálják.

Magyarország eddig 14 milliárd eurót hívott le a keretből, és nem tervezi, hogy a következő részletet is lehívja, ami pedig szeptemberben válik elérhetővé - mondta Oszkó. A belföldi kötvénykibocsátás sikere kedvezőbb pozícióba hozott minket az IMF-fel folyó tárgyalásokban, amelyeken a lehívási határidő meghosszabításáról egyeztetünk - mondta a pénzügyminiszter.

Az ország áprilisban tért vissza a rendszeres kötvényaukciókhoz miután tavaly októberben gyakorlatileg megszűnt a kereslet a piacon, és júliusban már nemzetközi kötvénykibocsátást is tartott, amelyen 1 milliárd eurót sikerült bevonnia.

Oszkó Péter a FigyelőNET-nek is nyilatkozott a héten, amiben elmondta, megítélése szerint Magyarország már nem nagybeteg. A pénzügyminiszter úgy vélte, az öt százalékpontos járulékcsökkentés okozta 302 milliárd forint bevételkiesés megérte, ezt mutatja az is, hogy a magyar munkanélküliségi adatok jobbak a szlovák adatoknál. Mindezzel együtt a pénzügyminiszter hangsúlyozta: válság van, s a foglalkoztatás nem nő sehol a világon, Magyarország is csak arra vállalkozhat, hogy a munkanélküliség növekedési ütemét lassítsa, és ez sikerült is.

Megerősítette, hogy jövőre az önkormányzatok 120 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatnak, s bár Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken találkozik az önkormányzatok képviselőivel a csomag nem puhulhat fel, mivel a takarékosság nagyon fontos eleme a büdzsének. A közösségi közlekedéstől is elvonnak 40 milliárdot, ám ez elsősorban MÁV-ot és nem a BKV-t érinti - mondta a pénzügyminiszter.

A BKV 30 milliárd rendkívüli támogatásáról kifejtette: közérdek, hogy Budapestnek legyen működő tömegközlekedése, de az is, hogy a BKV tisztán, átláthatóan, takarékosan működjön. Kizárólag akkor tudnak tárgyalni hitelgarancia nyújtásáról, ha bizonyossá válik, a BKV képes átláthatóan, fegyelmezetten gazdálkodni.

Az egészségügyi tárca költségvetése szinten marad, míg a szociális tárca költségvetése nem összevethető a tavalyival, mert kikerült belőle a gázártámogatás, amit a költségvetés közvetlenül a Robin Hood-adóból finanszíroz - mondta el.