A projekt célja a költségvetés magyarról-magyarra fordítása, illetve a büdzsé parlamenti vitájának nyomon követése. A fiskális politika elemzésének hátországát a volt Költségvetési Tanács szakembereiből alakult Költségvetési Felelősségi Intézet adja. Az alapítvány távol tartja magát a politikai eseményektől, ám szakmai kérdésekben feladatának tartja a közvélemény és a mindenkori kormány munkájának segítését - mondta Oszkó Péter, az alapítvány felügyelő bizottságának elnöke. A mostani projekt nem a kormánynak, hanem a közvélemények szól, szeretnénk, hogy a költségvetési kérdések közérthető bemutatását célozza. A költségvetés nem kormányzati-politikai ügy, hanem az egész országot érinti, ezért fontos annak "magyarítása".

Oszkó elmondta, hogy a projekt célja, hogy a számokból "lefordítsák" a kormányzati politikát - ám nem szeretnének politikai vitákat kezdeményezni - ez egy civil kezdeményezés - húzta alá. Vitáink akkor lesznek, ha a költségvetési folyamatokat más oldalról zavarossá teszik, a költségvetés átláthatóságának biztosítása - tette hozzá a volt pénzügyminiszter. Oszkó szerint ez nem egy egyszeri fellángolás, hanem hosszú távú projekt lesz, ezért később hosszabb távú költségvetési-fiskális folyamatokat is górcső alá vesznek.

Az idei várható hiány alakulásáról Oszkó Péter elmondta, hogy a folyamatok nem átláthatóak, így csak év végén lehet megmondani, hogy mekkora lesz 2011-es költségvetés pénzforgalmi és eredményszemléletű hiánya. Mint ismert, a kormány a Brüsszelbe küldött jelentésben arról adott számot, hogy a tervezett 1134 milliárd forintot mintegy 300 milliárd forinttal meghaladó hiány várható, amit a kormány statisztikai-módszertani változásokkal magyarázott. Oszkó a 2012-es költségvetésről annyit mondott, hogy annak csak a számszerű adatit hozta nyilvánosságra a kormány, a költségvetés megalapozó törvényekkel még adós. Emiatt jelenleg még számtalan kockázat van a jövő évi büdzsében, kezdve az alultervezett euróárfolyammal, makrópályával és a tervezés körülményeivel. Nagy kérdés, hogy mennyire reális ma még a kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedési előrejelzése - fogalmazott a volt pénzügyminiszter.