Teljesíthetőnek látják a pénztárgép forgalmazók a kormány legvégső, utolsó utáni határidejét az online kasszaátállítás befejezésére. Augusztus 31. után nincs felmentés és haladék: amelyik kereskedő, árus, benzinkutas, butikos vagy gyógyszerész nem olyan pénztárgépet használ, amelyik azonnal jelenti a beütött tételeket az adóhivatalnak, óriási bírságokra számíthat.

Úgy tűnik, hogy a magyar piacon összesen 165-175 ezer kasszát fognak augusztus végi határidőig beüzemelni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint eddig 150 ezer gépet helyeztek ki. A kasszák beüzemelése lassan két éve húzódó projekt: az onlineosítás első határidejét 2013 áprilisára tette a kormány.

A kiskereskedők arra számítanak, ősztől az adóhivatal is rákapcsol. A pénztárgépes konzultációkon, ahol az adóhatóság képviselői rendszeres meghívottak voltak, az derült ki: valószínű, hogy ősztől a NAV azokat az üzleteket fogja górcső alá venni, ahol láthatóan és életszerűtlenül hullámzik a napközbeni vagy heti forgalom - írta a lap.

Arra már most is van példa, hogy a revizorok párosával járják az üzleteket, az egyikük bent figyeli, hogy az eladó beüti-e az áru ellenértékét a pénztárgépbe, míg a kollégája kintről egy tableten ellenőrzi, hogy a tranzakció megjelent-e a NAV szerverén - olvasható a Népszabadságban. Idén eddig az online-átállás kapcsán 25 ezer ellenőrzést végeztek az adóellenőrök, és az esetek 12 százalékában találtak valamilyen problémát. A hatóság összesen 260 millió forint bírságot szabott ki.