A rendelet alapján a 2014-ben csütörtökre eső május 1-jéből úgy lesz hosszú hétvége, hogy május 2. pihenőnappá változik, amit május 10-én, szombaton dolgozunk le.

Októberben a köztársaság kikiáltásának és az 56-os forradalom kitörésének napját, azaz a szintén csütörtökre eső 23-át úgy ünnepelhetjük, hogy pénteken sem kell dolgozni menni - helyette október 18., szombat lesz munkanap.

Az igazán hosszú, ötnapos hosszú hétvége karácsonykor jön el. Az NGM-rendelet alapján a szerdára eső december 24. ugyanis pihenőnap, amit december 13-án dolgozunk le.

Ami az ezek közé eső állami és egyházi ünnepeket illeti, a március 15-ét - hosszú hétvége szempontjából - bukják a dolgozók, hiszen az 2014-ben szombatra esik. Hasonló a helyzet november 1-jével, mindenszentek ünnepével is, de legalább augusztus 20-án megpihenhetnek a dolgozók, mert az szerdára esik majd.

A húsvét és pünkösd hétfőre ugyanakkor bizton számíthatunk, azaz április 21-ével és június 9-ével fog meghosszabbodni egy-egy hétvégénk, vagyis 2014-ben összesen öt hosszú hétvégével tervezhetünk.