A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos egyes feladatok meghatározásáról szóló, Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányhatározat szerint a beruházást a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak tartja a kormány.

A megvalósítás elősegítése érdekében az érintett miniszterek egyebek mellett javaslatot tesznek a beruházással összefüggő hatósági eljárásokban hatáskörrel rendelkező hatóságok szakmai felkészítéséhez, továbbá anyagi és humán erőforrásainak rendelkezésre állásához szükséges intézkedésekre.

A kormányhatározat szerint a beruházás megvalósítása során a hazai energetikai ipar versenyképességének fokozásával biztosítható a legnagyobb mértékű beszállítói arány, ennek érdekében beszállítói programot indítanak, amelynek szervezeti kereteit és forrását biztosítják.

Annak érdekében, hogy a beruházás megvalósításához szükséges, megfelelő műszaki-tudományos szakértelemmel bíró szakember álljon rendelkezésre, külön kutatás-fejlesztési célprogramokat indítanak, emellett intézkedéseket tesznek a további humán erőforrás megteremtése érdekében.

A kormányhatározat szerint a műszaki kutatás-fejlesztésben való részvétel megfelelő alapot ad a hazai, a tervezésben, gyártásban, szerelésben, építésben, kivitelezésben jártas intézmények, vállalkozások felkészülésére a beruházásban való közreműködéshez, ezért indokolt, hogy ezek a vállalkozások részt vegyenek egy lehetőleg magyarországi telephelyen épülő, IV. generációs kutatóreaktorhoz kapcsolódó, üzemanyagot vizsgáló laboratórium építésében.

A kormány szükség szerint, de legalább félévente jelentést kap majd az új blokk(ok) létesítésének végrehajtásáról, különösen annak műszaki-nukleáris biztonsági, pénzügyi-költségvetési, társadalmi, média, gazdasági és foglalkoztatáspolitikai vonzatairól.