Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kar oktatói gárdája úgy érzi, hogy a BME-n a mérnökkarokkal szemben az ő pozicionálásuk nem felel meg annak a minőségnek, amit egyébként a kar képvisel. Emiatt kezdődtek különböző megbeszélések, hogy hogyan lehet ennek a karnak a helyzetét az egyetemen belül stabilizálni, illetve átalakítani úgy, hogy jól érezzék magukat. Ez a kar az egyetem legfiatalabb kara, ami nem a tradicionális mérnökképzés miatt van az egyetemen. Amikor az kellett, hogy több szak legyen, akkor jött létre ez a kar. De ez is már azért elég régen volt. Ilyen előfordul egy egyetem életében - mondta az oktatási államtitkár.

A kar oktatói elsőként a rektorral és az egyetem egyéb karaival ültek le megbeszélni, hogy hogy is gondolják ezt. Ez a diszkusszió zajlik most, amibe a fenntartó oldaláról nem szabad beleszólni. Ez az egyetem ügye, ha az egyetem akadémiai oldalán van egy ilyenfajta kérdés, akkor ezt beszéljék meg, oldják meg, hozzák létre azt a struktúrát, garanciákat, szabályzatokat, egyéb másokat, amitől ez a kar jól érzi magát az adott intézményben - fogalmazott Palkovics László.

A fenntartónak akkor van majd szerepe, ha ezt a megállapodást nem sikerül megkötni. A kar kezdeményezheti azt, hogy ki szeretne válni a Budapesti Műszaki Egyetemből - ez részeiben meg is történt már - és egy másik intézményhez szeretne tartozni. A javaslat szerint úgy gondolják, hogy az ELTE lenne az, ahova egy bizonyos struktúrában jobban tudna működni ez a kar.

A fenntartónak a szempontja az, hogy egyébként ez a kar valóban nagyon értékes tevékenységet folytat. A hallgatói visszajelzésekből, a kar külső megítéléséből az látszik, hogy ez egy értékes kar. Nem szabad megengedni, hogy ennek a karnak az oktatási színvonala - ami egyébként a hallgatók érdekeit jelenti - csak azért csökkenjen, mert nem találunk megoldást az ő helyükre - emelte ki az oktatási államtitkár.

Ha ez ahhoz vezet, hogy nem tudnak megállapodni, és mégis marad a kar a BME-n, az oktatók fele elmegy egy másik intézménybe. Ez óhatatlanul minőségvesztéshez fog vezetni, mert akkor előbb-utóbb a hallgatók is eltűnnek, és akkor valami olyan dolog jön létre, ami nem biztos, hogy cél. Ha majd eljutunk odáig, hogy nem sikerül ezt a helyzetet a műszaki egyetemen belül rendezni, és egyébként egyértelmű lesz, hogy ennek az a módja, hogy a kar kikerüljön az egyetemből, és egy másik egyetemen belül folytassa a tevékenységét, akkor - mivel egy magyar állami egyetemről van szó -, ezt a döntést meghozzuk. De itt még nem tartunk, még ott tartunk, hogy hogyan tudunk erre megoldást találni - jelentette ki az oktatási államtitkár.

Ennek nagyon gyorsan rendeződnie kell, mert ha heteken belül nem sikerül erre megoldást találnunk, akkor ennek a BME-n a kar fogja a kárát látni, hiszen az biztos, hogy a hallgatók nem szeretik a bizonytalan dolgokat - fogalmazott Palkovics László.