A 15 kilométeres - az M1 autópályát a szlovák határral Pozsony előtt - összekötő autóúton sok a súlyos baleset, az út négysávúvá szélesítése már évek óta napirenden van.

Völner Pál, akkori infrastruktúráért felelős államtitkár tavaly november végén jelezte, hogy idén februárban elindul a bővítés környezetvédelmi engedélyeztetése - ez azóta megtörtént. A projekt kivitelezése legkorábban 2016-ban kezdődhet meg - vélte az államtitkár.

A mostani tender a bővítés építési engedélyezési terveinek az elkészítésére szól és tartalmazza a rajkai határátkelőhelyen az autópálya akadálymentes forgalmának biztosítását is.

A tervezési feladat tartalmazza továbbá a szakaszon található külön szintű csomópontok felülvizsgálatát, szükség szerinti áttervezését és engedélyezési terveinek elkészítését is. A tervező feladata még a meglévő létesítmények állapotfelvétele.

A tervezés becsült ellenértéke nettó 450 millió forint. Az ajánlattételi határidő október 9. A legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást kérő ajánlattevő lesz a nyertes. A tervezés uniós támogatása 85, míg a nemzeti rész 15 százalék.