Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány csak júliusban egy hónap alatt 50,6 milliárd forintot költött el a tartalékból, növelve a kiadásokat és a hiányt. Ezzel a húzással pedig minden eddigi rekordot megdöntött. Egyetlen projektre - mint most a déli határzárra - még soha nem vettek ki ennyi pénzt a tartalékból, de egyetlen hónap alatt sem tapsolt el ekkora összeget a kormány soha ezelőtt.

A kormány múlt heti ülésén arról is döntöttek, hogy a tavalyi költségvetés maradványaiból akár további 56,7 milliárd forintot is felhasználhatnak a tárcák: 29,9 milliárdot azonnal elkölthetnek - ez így növeli a kiadásokat és a hiányt -, míg 32,7 milliárd forinthoz egyelőre nem nyúlhatnak hozzá. A most elkölthető maradványokból 6,5 milliárd forintot megtartott magának a nemzetgazdasági tárca, de kapott ötmilliárd forintot az emberi erőforrások minisztériuma is. Ezeket az összegeket az eredeti célokra használhatják fel, azokat a beruházásaikat, projektjeiket fejezhetik be, amelyekre tavaly nem jutott idő.

Nagy összeg közbeszerzésekre

Jut a maradványokból új feladatokra is, köztük kormányfői protokollkiadásokra 141 millió forintot csoportosítottak át, de magas összeget, 5,1 milliárd forintot kap a minisztériumok ellátását is végző Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. A kormányhatározat szerint ezt nem közbeszerzésekre, hanem a napi működésre költik. Egyházi működési és felhalmozási kiadásokra 980 millió forintot szavaztak meg a tavalyi maradványból.

Eközben az Európai Bizottság a hónap közepén felfüggesztette az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánygyárakra kivetett egészségügyi hozzájárulás beszedését, ami alsó hangon 30 milliárd forinttal mérsékli az idei költségvetési bevételeket.

Lyuk a büdzsén?

Összességében 104-137 milliárd forinttal romlott a költségvetés pozíciója egy hónap alatt - attól függően, milyen döntés születik a költségvetési maradványok egyelőre még fel nem használható részéről.

Visszatérve a költségvetési tartalékra: ezt a kormány a költségvetési törvényben az elmúlt években rendre 100 milliárd forintban határozta meg - ami egyébként a duplája a 2010 előtt megszokottnak. Az államháztartási szabályok szerint az első fél évben csak a tartalék 40 százalékát lehet felhasználni, ám ezt a keretet a kormány gyakorlatilag május végére kiürítette.

Az ígéretek és a ígérvények ott sorakoztak a tartalékot kezelő nemzetgazdasági miniszter asztalán, ennek ellenére meghökkentő, hogy az elmúlt szűk egy hónapban összesen 50,6 milliárd forintot vet ki a kormány a tartalékkasszából. Az összeg nagyságrendjét érzékelteti, hogy 2010 előtt volt olyan év, amikor az egész évi tartalékköltés nem érte el a 40 milliárd forintot.

Sok pluszforrás jóléti kiadásokra

A Magyar Közlönyben megjelent határozatokból kiderül, hogy a múlt heti ülésen összesen 17,9 milliárd forint kiadásnak adtak zöld utat. Rögtön a hónap elején 6,5 milliárdot különítettek el a déli vasfüggöny építésére. A pénz java részét nem a kerítést építő honvédség, hanem a büntetés-végrehajtás kapta, ugyanis a kerítés börtön-munkahelyeken készül. A külügy állandó pénznyelő: az elmúlt egy hónapban külképviseletek nyitására három alkalommal 4,1 milliárd forintot kapott a Szijjártó Péter vezette tárca.

A múlt heti döntéssel 4,1 milliárd forintot kapnak az önkormányzatok és további 3,5 milliárdot az Emberi Erőforrás Minisztérium által felügyelt jóléti intézmények. Ez a két összeg szociális kiadásokra megy - ami szintén példa nélküli, ugyanis a tartalékból a kormány rendre presztízsberuházásokat finanszíroz. Más kérdés, hogy tartalékok elvileg az előre nem látható kiadásokra szolgálnak - az önkormányzatoknak járó "szociális kiegészítési pótlékot" vagy az emberminisztérium által elköltendő gyermekvédelmi pótlékot illett volna pontosan megtervezni a költségvetésben...

A kormány múlt heti döntésével a Magyar Honvédség összesen 4,9 milliárd forintot kap egyelőre nem részletezett feladatokra. A költségvetési pluszpénz kisebb része vélhetően a vasfüggöny építésével lehet összefüggésben, míg az összeg túlnyomó része dologi kiadásokra és beruházásokra megy el. Erre a két célra összesen 4,3 milliárdot kaptak a honvédek - ez az összeg inkább más beszerzésekkel lehet összefüggésben. Bérekre 600 millió forint pluszt kap honvédség.

A honvédség a következő hónapokban két nagyobb akcióra készül: négy Gripen vadészgép települ a balti államokba a NATO légtérvédelmi feladatainak ellátásra, illetve hamarosan kezdődik az iraki misszió, amelynek hivatalos célja az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fellépés és nem mellékesen az iraki Mol-olajmezők védelme lesz. A tartalékból jutott még 1,5 milliárd forint a BM Katasztrófavédelmének, vagyis a tűzoltóknak dologi kiadásokra és 487 millió forint a NGM által kezelt turisztikai célelőirányzatnak.

Szerdán robbant a bomba: Kovács Zoltán a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkára bejelentette:  a kormány ülésén úgy határoztak, hogy további 22,2 milliárd forintot költenek a déli határzárra, így a projekt költségvetése elérheti a 28,7 milliárd forintot. A 22,2 milliárdot is a tartalékból veszi ki a kormány, amivel majdnem kiüríti ezt a kasszát. Az év hátralévő öt hónapjára 11,6 milliárd forint marad az előre nem látható kiadásokra - így a tartalék feltöltéséhez valószínűleg módosítani kell költségvetést. Az említett 30 milliárdos adóbevétel kiesése miatt szintén hozzá kell nyúlni majd a büdzséhez.