Állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt pénzért adni ma már nem okoz meglepetést, sőt, az utóbbi években szinte egy egész iparág épült e köré - írta összefoglaló tanulmányában a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Akár a repülőgép első osztályú helyein elhelyezett magazinban is lehet olvasni a különböző (főképp kevésbé fejlett) országok ajánlatairól, amelyek azzal csábítják a gazdag üzletembereket, hogy olyan útlevelet szerezhetnek, amellyel könnyebben utazgathatnak. Jobb esetben pedig jóval kedvezőbb adózási környezetben is találhatják magukat.

E tendencia erősödése egyáltalán nem meglepő az IMF szerint: a feltörekvő gazdaságokban egyre több olyan ember halmozott fel óriási vagyont, akik számára létfontosságú lett, hogy például a vízumkérdés ne akadályozza az üzleti célú utazását. Az iparág erősödését az is segítette, hogy a 2011. szeptember 11-i terrortámadás után szigorítottak azon, hogy kinek nyújtanak könnyű beutazási lehetőséget.

Országok, amelyek állampolgárságot adnak

Ezek után szinte természetes, hogy néhány szegényebb ország létrehozta az "állampolgárságot befektetésért" vagy a "gazdasági állampolgárság" elnevezésű projekteket. Ezeknél jellemzően az állampolgársághoz általában semmilyen, vagy egészen minimális követelményt szabnak arra vonatkozóan, hogy a leendő állampolgárnak mennyi időt kell az országban töltenie.

Állampolgárságot áruló államok
OrszágBevezetés éveMinimális befektetésTartózkodási elvárásEnnyi idő alatt kaphat állampolgárságot
Antigua és Barbuda2013250 ezer dollár5 nap, 5 éven belülEgyből
Ciprus20112,5 millió euróNincs (felülvizsgálat alatt)Egyből
Dominika1993100 ezer dollárNincsEgyből
Grenada2014250 ezer dollárNincsEgyből
Málta20141,15 millió euró6 hónapEgy év
Saint Kitts és Nevis1984250 ezer dollárNincsEgyből
Forrás: IMF

Az első ország, amely ilyen programot indított, Saint Kitts és Nevis volt 1984-ben - érdekesség, hogyha az ország nevét beírjuk a Google-keresőbe, akkor az első hirdetés rögtön állampolgárságot kínál, amelyet akár három hónap alatt is meg lehet szerezni. Azóta több térségbeli ország is nyitott hasonló programot, míg a lista legutóbbi szereplői: Málta és Granada, amelyek 2014 óta árulják az állampolgárságukat.

Államok, amelyek letelepedési engedélyt adnak

Akadnak olyan államok, így például Magyarország is, amelyek letelepedési engedélyt adnak. Az IMF szerint ma már az EU-s tagállamok mintegy fele ajánl ilyen lehetőséget, amely igen vonzó a harmadik világbeli gazdagoknak. Az ok egyszerű: a határozatlan idejű, élethosszig tartó letelepedési engedéllyel szabadon lehet utazni a 26 schengeni ország között, sőt a családtagok is jogosulttá válnak családegyesítéssel.