A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) idei költségvetése nem tartalmaz a külgazdasági attaséhálózat bővítéséhez szükséges előirányzatot, ezért a kormány keddi ülésén úgy döntött, erre többlet központi támogatást biztosít, mégpedig idén 3,47 milliárd forintot, 2016-ra pedig 2,57 milliárdot terveznek - derül ki a Magyar Közlönyből.

A kormány arról is határozott, hogy összesen 1,621 milliárd forinttal támogatja a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union) ITU Telecom World 2015 elnevezésű konferenciájának budapesti megrendezését. Az ehhez szükséges forrást a Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretéből csoportosítják át a KKM javára.

Szintén a rendkívüli kormányzat intézkedésekre fenntartott tartalékból csoportosítanak át a Chicagói Főkonzulátus megnyitásának és működésével kapcsolatos kiadások fedezetére 483,3 millió forintot a KKM-nek.

A földművelésügyi tárcától 44,2 millió forintot csoportosítanák át a KKM-hez annak érdekében, hogy augusztus 1-jétől december végéig egy-egy mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatát küldjenek ki Washingtonba és Podgoricába.

A rendkívüli tartalékból jutott plusz 300 millió forint a Kárpát-medencei magyarok támogatását célul tűző Rákóczi Szövetségnek is, a "nemzetpolitikai tevékenység támogatására".

A kormány kedden döntött arról is, hogy 964,5 millió forinttal támogatja a nyíregyházi Kállay-kúria Bessenyei tér 15. szám alatti, egyik épületének felújítását. Ez egy 478 négyzetméteres, múzeumként használt társasházi ingatlan (alábbi képünkön). A többletforrás rendelkezésre állásáról a nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia, s intézkednie a Magyar Nemzeti vagyonkezelő Zrt. közreműködésével az ingatlan felújításáról. (Az ingatlan térítésmentes tulajdonba vételére tavaly bejelentette igényét Nyíregyháza önkormányzata.)

Forrás: Google Street View