Pénzügyi szankciókkal sújthatja az Európai Bizottság Magyarországot és Lengyelországot, ha megakadályozzák az európai ügyészség felállítását - nyilatkozta a testület igazságügyekért felelős tagja a Handelsblattnak. Vera Jourová, aki a hét elején Budapesten tárgyalt úgy látta, a felállítandó ügyészségben való részvételt össze kellene kötni a felzárkóztatási támogatásokról szóló tárgyalásokkal - írja a HVG.hu.

Az ügyészség az EU elleni gazdasági bűnözést vizsgálná, ami a gyakorlatban az uniós pénzek elköltésével kapcsolatos visszaéléseket jelenti. Jelenleg az EU illetékes szervezete, az OLAF csupán felhívhatja a figyelmet ezekre a visszaélésekre, ám nyomozati jogkörrel nem rendelkezik.

Magyarország pedig igen sok munkát ad az OLAF-nak: a szervezet legutolsó éves jelentése szerint 2015-ben 17 uniós pénzt illető ügyet vizsgálta ki, ezzel hazánk Románia és Bulgária után a harmadik. Igaz, a kormány szerint minden rendben van: a tavaly magyar ügyekben elindított 21 vizsgálat közül mindössze egyet kezdeményezett valamilyen közszerv.