A belügyminiszternek is meglepetést okozott, hogy a rendőrségi szenior állományába milyen kevesen jelentkeztek - derül ki Pintér Sándor írásos válaszából, amelyet Dorosz Dávid LMP-s országgyűlési képviselő kérdésére adott. A tárcavezető korábban arra számított, hogy az elmúlt években a tiszthelyettesi állományból nagy számban kikerült, viszonylag fiatal állomány jelentős számban él a lehetőséggel. A belügyi tárca tapasztalata szerint a személyesen, telefonon vagy elektronikus levélben érdeklődők száma lényegesen nagyobb volt, mint az állományba ténylegesen jelentkezők száma.

Az érdeklődés elmaradását Pintér azzal magyarázza, hogy a rendvédelmi szervektől kikerült korai nyugdíjasok jelentős része, különösen a fiatalabb korosztály talált magának olyan munkát, amelyből származó jövedelme, kiegészülve a szolgálati járandósággal, több, mint a szenior állományban elérhető, gyakorlatilag a korábbi nyugdíjával megegyező jövedelme.

Pintér: jó munkát végzett dicséri a média

Az LMP-s honatya azt is felvetette, hogy potenciális jelentkezőket írásban kellene tájékoztatni lehetőségeikről, mondván: a média nem tekinthető hiteles jogforrásnak. Pintér viszont megvédte a médiát. Szavai szerint ugyanis a képviselő által javasolt írásos tájékoztatás elkészítésének és postai kiküldésének költségeit elő lehetne teremteni, az nem pénzügyi kérdés. Csakhogy úgy ítéli meg, hogy nem indokolt egy ilyen tájékoztató elkészítése és kiküldése, az érintettek ugyanis tudták, hogy csökkenni fog az ellátásuk, és azt is, hogy lehetőséget kínál a BM a visszatérésre a hivatásos szolgálatba. Ebben a vonatkozásban a média "elég jó munkát végzett".

A tárca azt is el akarta kerülni, hogy olyan látszat keletkezzen egy ilyen megkereséssel, miszerint presszionálni akarják az érintetteket a visszatérés érdekében. Különösen akkor, ha ezt a tájékoztatót a járandóságukkal együtt a nyugdíjbiztosítótól kapták volna meg. Ugyanis más lehetőség nem lett volna az érintett állomány teljeskörű elérésére. A Belügyminisztérium nyilvántarthatja a hivatásos állományú utolsó lakcímét, de arról nincs adata, hogy a tőle korábban nyugdíjba ment éppen most hol lakik, él-e egyáltalán. A lakcímnyilvántartóból pedig nincs joga erre a célra adatokat kérni. Úgy vélem, hogy aki érdeklődést mutat a szenior állományba kerülés iránt, az már jelentkezett vagy jelentkezni fog. A jelentkezők kis száma nem a tájékoztatás elmaradására vezethető vissza - írta Pintér.

Eddig 47 ember érkezett

A szenior állományba eddig visszavett 47 fő közül 39 ember dolgozik a helyi kapitányságokon, öten a megyei rendőr-főkapitányságokon és hárman a BM közfoglalkoztatási szervezetrendszerében. A 47 fős állományból 17 ember dolgozik bűnügyi szakterületen, 13 közrendvédelmin, 10 szabálysértési, illetve közigazgatási bírságolási munkával foglalkozik, négyen egyéb feladatokat látnak el (kiképzés, gépjárm űügyintézés), három főt pedig a közfoglalkoztatásban alkalmaznak.

A szenior állományba vettek illetménye és járandóságai, valamint a felszerelésükkel és foglalkoztatásukkal felmerülő dologi kiadások a rendőrség költségvetésében biztosítottak . Az állomány foglalkoztatásával felmerülő költségekre a BM ez idáig többlettámogatást nem igényelt a központi költségvetésből - olvasható a levélben.