A 3-3,5 százalék mellett lehet akár hat másik szcenárió is, minden egyes monetáris tanácstag részéről, s ezekről mint mindig, havonta dönt a monetáris tanács. A keddi kamatdöntő ülésen nem született döntés, nem volt vita a kamatcsökkentési ciklus végéről, nem is lehet előre jelezni most, hol lesz a kamatcsökkentések alja. Lehet ez 3,2, 3,9, de akár 2,8 százalék is - mondta Pleschinger a Reutersnek. Ha a monetáris tanács úgy gondolja, elérte a ciklus az alját, jelezni fogja - mondta Pleschinger.

A monetáris tanács kedden újabb 25 bázispontos kamatcsökkentés mellett döntött, így az alapkamat 4 százalékra csökkent. Pleschinger szerint valószínűleg nincs már messze a kamatszint attól, ahol a kamatcsökkentési ciklus megáll. Épp ezért elérkezett a finomhangolás ideje. A monetáris tanács kisebb lépésekben, még óvatosabban haladhat előre a kamatcsökkentéssel. Nem kizárt az sem, hogy egy-két hónapra megáll a kamatcsökkentés.

Azt ugyanis mindenképp igyekszik elkerülni a tanács, hogy a piaci hangulatváltozás miatt hirtelen kamatot kelljen emelni.

Pleschinger szerint a 3 százalékos inflációs cél továbbra is a jegybank elsődleges prioritása, amit a pénzügyi stabilitás követ, valamint a jegybanknak támogatnia kell a kormány gazdaságpolitikáját, amennyiben az nem veszélyezteti inflációs és pénzügyi stabilitási céljait.