Súlyos anyagi következményekkel járó kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarországgal szemben az Európai Központi Bank (ECB), ha a folyamatban lévő vizsgálata úgy találja, hogy az MNB Pallas Athéné alapítványai szabálytalanul vásároltak államkötvényeket - írja a Világgazdaság.

Ez abból a levélből derül ki, amelyet Mario Draghi, a bank elnöke írt Udo Bullmann európai parlamenti képviselő kérdésére. A kérdés az, hogy az alapítványok az elsődleges piacon, azaz a kibocsátótól vagy a másodlagos piacon vásárolt-e állampapírokat? Az előbbit tiltja az uniós szabályozás, akkor is, ha nem maga a jegybank, hanem attól jogilag független, de az irányítása alatt lévő szervezetek vásárolnak.

Korábban az alapítványok vagyonát kezelő szervezet vezetője azt mondta, hogy általában törekedtek arra, hogy a másodlagos piacon vegyenek kötvényeket. Az alapítványok kezében 200 millió forintnyi papír volt tavasszal, az nem világos, hogy ebből mennyi származhatott közvetlen vásárlásból. Az ECB eljárása azonban akkor is elindulhat, ha csak egy forintnyi papír kerül szabálysértő módon a kezükbe.