A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Szerdán délelőtt már komolyabban támadta a 300 forintos szintet a forint és 300,65-ön új éves csúcsot is döntött az árfolyam, amely kicsivel hosszabb ideig tudott már e pszichológiai szint felett tartózkodni, mint kedden. Délután ugyanakkor a várakozásoknál jobb amerikai munkanélküliségi adat hatására kissé erősödött a magyar deviza, 298 forint alá került az árfolyam. Az erősödés azonban csak átmeneti lesz, hozzá kell szokni a 300 forintos euróhoz − vélik szinte egyöntetűen a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők, akik szerint az is "benne van a levegőben", hogy a közeljövőben Magyarország újabb leminősítést kap valamelyik hitelminősítőtől, ami a történelmi csúcs felé lökheti az árfolyamot. Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője szerint egy újabb leminősítés nem javítana a hangulaton, ekkor az árfolyam könnyen elszaladhat akár 320 forintig is. Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője is a 300−320 forint közötti szinteket látja támadhatónak az elmúlt napok fejleményei alapján. E sávban sok az opció, amelyek teret adhatnak a spekulációnak, valamint a gyors mozgásnak.

A két szakértő abban is egyetért, hogy az MNB nem nézi majd tétlenül a forint gyengülését. Csajbók szerint már a 300-as szint közelében is próbálják lassítani a folyamatot, fontos ugyanis, hogy ne szakadjunk le nagyon a lengyel és a cseh devizától. A lengyeleknél hivatalosan is megerősítették már, hogy védi a jegybank az árfolyamot, ez segíthet a forintnak is − véli Csajbók. A traderek szerint rendkívüli jegybanki kamatemelés is jöhet. A különböző elemzők 315 és 325 forint közzé teszik a lépést indokló árfolyamot. Mindezek ellenére a másodlagos állampapírpiacon jelentősebb kamatemelést még nem áraztak be, hiszen a rövidebb lejáratok esetében 6,05 és 6,27 százalék között szóródtak a hozamok. Mindezzel együtt a piacon kritikusnak nem a háromszáz forintos szint számít, ez inkább csak egy keményebb pszichológiai ellenállás, inkább a 301 és 302 forint lehet az, amely első körben megállítja a forint gyengülését.

Eközben a svájci frankkal szemben egyelőre viszonylag stabil a forint árfolyama, mivel a frank menedék deviza jellege már megszűnt, és a piacon tartanak az 1,20-as euró/frank sáv eltolásától. Ennek tudható be, hogy a frankkal szemben 242 környékén áll a forint, és egyelőre úgy tűnik, hogy a 270 forint környéki csúcs nincs veszélyben, azonban 250-ig még könnyen elmehet az árfolyam, ha az euróval szemben nagyon gyengül a magyar deviza.

A Barclays Capital szerint a 300 forint környékén mozgó euró, valamint az, hogy a végtörlesztés által érintett bankok számára hétfőn indított jegybanki euróeladási aukciók sem stabilizálták a forintot, felveti azt a kérdést, hogy az MNB "nem kerülhet-e olyan helyzetbe", amelyben vészkamatemelésre lesz szükség. Az esetleges emelés mértékének előrejelzéséhez azonban figyelembe kell venni a magyarországi makrokörnyezet 2008 óta bekövetkezett változásait, és ennek alapján a Barclays Capital szakértői szerint most 1,0−1,5 százalékpontos kamatemelés is elég lenne.

Alulteljesítővé válhatnak a magyar részvények és kötvények a régiós vetélytársakhoz képest, miután hazánkat leminősítési kockázatok fenyegetik, a gazdaságot pedig a kormány megszorításai fékezik - idézi a Bloomberg a Raiffeisen Research jelentését. Alulsúlyozásra ajánlja befektetőinek a magyar államkötvényeket és részvényeket a Raiffeisen Bank International AG elemzési részlege.