Bár az Emberi Erőforrások Minisztériumához már délelőtt 11 órakor megérkezett a megszüntetésről szóló határozat, a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Alapítvány (SZERSA) titkárságvezetője csak késő délután kapta meg az erről szóló dokumentumot. Setétné Varga Anita a Napi Gazdaságnak elmondta, "politikai okokból" már novemberben döntöttek a bezárásról, ám az intézmény januári fellebbezése óta semmilyen hivatalos választ nem kapott az iskola. A 2009-ben kiadott működési engedélynek megfelelően az iskola pénzügyi háttere megalapozott, magániskolaként a Magyar Államkincstár utólagos normatív támogatás keretében utalja például a pedagógusok bérét, amely havonta 4 millió forint. Az olajozott működést azonban egy, a pedagógusi karban kormányszimpátiáját nyíltan vállaló tanár által írt körleveleknek köszönhetően egyre több pedagógus "vette fel a Fővárosi Kormányhivatallal a kapcsolatot", amelynek - Setétné véleménye szerint - az lett a végeredménye, hogy novemberben a bezárás mellett döntött a hivatal.

Idén januárban a rendőrség kivonult az intézménybe, és az iskola minden hivatalos dokumentumát, másolat hátrahagyása nélkül lefoglalta. (A kormányhivatal a fellebbezés után rendre a hivatalos iratok hiányára hivatkozott. A SZERSA jogi képviselőjének az elmúlt öt hónapban nem volt lehetősége a bezárásról szóló határozatba betekinteni.)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményben tudatta, "sajnálattal vette tudomásul a helyzetet", ám mivel az tárca a legfőbb feladata a tanulók érdekének szem előtt tartása, azonnali intézkedésként a felelős államtitkárságon keresztül tájékoztatta a KLIK elnökét a kialakult helyzetről, felkérve arra, hogy szükség esetén a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjon az iskola tanulóinak biztos tanévkezdéséről, biztosítva a magas szakmai színvonalú képzést. A KLIK ezen túlmenően áttekinti, hogy intézményhálózatában mit tud javasolni az iskola pedagógusainak képzettségük szerinti elhelyezésére. A kormányhivatal határozatának hatálya biztosítja az érettségi zavartalan lebonyolítását a tanulók számára az ismerős környezetben, saját tanáraik körében.