Az év első hat hónapjában az export- és importvolumene 8,2, illetve 8,5 százalékkal bővült. Idén júniusban a kivitel értéke 7,1 milliárd eurót (2161 milliárd forintot), a behozatalé 6,5 milliárd eurót (1982 milliárd forintot) tett ki. A külkermérleg többlete a hónapban 584 millió euró (179 milliárd forint) volt, 79 millió euróval (29 milliárd forinttal) több, mint 2013-ban. Euróalapon az export 6,0, az import 5,2 százalékkal növekedett.

A félévben a kivitel értéke 41,8 milliárd euró (12 834 milliárd forint), a behozatalé 38,5 milliárd euró (11 824 milliárd forint) volt. Az aktívum 3,3 milliárd eurót (1010 milliárd forintot) tett ki, ami 187 millió euróval (85 milliárd forinttal) jobb az előző évinél. A termékforgalom forintárszínvonala kivitelben 0,1 százalékkal emelkedett, behozatalban 0,3 százalékkal csökkent, így a cserearány 0,4 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 3,7 százalékkal értékelődött le, míg a dollárhoz képest 0,7 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben és a behozatalban is 9 százalékkal nőtt. Az exportban a második, míg az importban az első negyedéves dinamika erőteljesn nőtt. A kivitelben legnagyobb súlyt képviselő közúti jármű exportvolumene egy év alatt csaknem másfélszeresére nőtt. Az ehhez kapcsolódó behozatal (főként az autóalkatrészek és tartozékok forgalma miatt) is jelentősen, csaknem harmadával haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. A növekmény mindkét irányban a német relációban volt meghatározó. A motoralkatrészek és motorok megugró importja miatt az energiafejlesztő gépek behozatala hatodával volt több az egy évvel azelőttinél.

A több mint tizedével bővülő villamosgép, villamos készülék importján belül az elektromosan szigetelt huzalok és vezetékek forgalombővülése volt kiemelkedő, valamint hasonló mértékű növekedés jellemezte az általános rendeltetésű ipari gép mindkét irányú forgalmát is. A főként beruházási célú termékeket magában foglaló, kisebb részarányt képviselő speciális szakipari gép importvolumene a negyedévek során kiegyenlítetten, a teljes időszakot tekintve harmadával bővült. Ezzel szemben a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelmének évek óta tartó visszaesése miatt a forgalom mindkét irányban több mint negyedével csökkent.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,8, az importé 10 százalékkal múlta felül a 2013. január-júniusi szintet. Időszakon belül a második negyedévre mindkét irányban mérséklődött a növekedés dinamikája. A járműipari kereslet élénkülésének hatása főként a szakmai tudományos ellenőrző műszer kivitelének, illetve a gumigyártmány behozatalának két számjegyű volumennövekedésében jelentkezett. A lakossági fogyasztást szolgáló termékek - ruházati cikk és öltözékkiegészítő, továbbá a lábbeli behozatalában is számottevő bővülést mértünk. A jelentős súlyú gyógyszer és gyógyszerészeti termék exportvolumene ezzel szemben kismértékben a tavalyi szint alatt maradt, míg behozatala némileg meghaladta azt.

Az energiahordozók importvolumene - a forintárak csökkenése mellett - 4,6 százalékkal volt több, mint a bázisidőszakban. A beszerzések főként a második negyedévre koncentrálódtak. A kőolaj és kőolajtermék behozatala májustól, a természetes és mesterséges gázé márciustól növekedett meg számottevő mértékben, így az időszak végére a kőolaj importvolumene már megközelítette a magas bázisidőszaki szintet, a gázé pedig több mint tizedével meghaladta azt. A villamos energia importvolumene csaknem ötödével nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 8,4, az importé 8,1 százalékkal bővült 2013. január-júniushoz képest. Az export első negyedéves dinamikus bővülését, a második negyedévben stagnálás követte. A kivitel több mint ötödét adó gabona- és gabonakészítmény forgalma - az áprilisi és a májusi visszaesést követően - júniusban ismét emelkedett az előző évhez viszonyítva; a teljes időszakot tekintve a kivitel volumene közel negyedével haladta meg az egy évvel azelőtti szintet. Dinamikusan bővült az állati takarmány, a hús és  húskészítmény exportja, illetőleg a kávé, tea, kakaó, fűszer importja is.