Mivel az MNB növekedési hitelprogram (nhp) második szakasza keretében az igénybevétel április folyamán átlépte a 100 miliárd forintot, a bank - a terméktájékoztatóban foglaltaknak megfelelően - május eleje óta minden hónap első keddjén rövid elemzést tesz közzé a program addigi kihasználtságáról és a hitelek legfontosabb statisztikai jellemzőiről. Ma jelent meg a második ilyen havi tájékoztató.

A friss adatközlés alapján május 30-ig a programban résztvevő hitelintézetek már 175 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást a jegybanknak (ez a szám április 30-án 126 milliárd volt, azaz a havi növekmény 49 milliárd forint), ami 5 902 ügylethez és 4 646 vállalkozáshoz kapcsolódik. Ebből a hitelintézetek idáig 141,4 milliárd forintot folyósítottak a programban résztvevő kis- és középvállalkozásoknak (kkv), azaz a havi növekedés 43,1 milliárd volt - derül ki az összesítésből.

A leszerződött összeg több mint 98 százaléka új hitel (az nhp2 keretében a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százaléka lehet). Ezen belül az új beruházási hitelek - és az új lízingügyletek - (első pillér) részesedése 61 százalék, az új forgóeszközhiteleké 23 százalék, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 16 százalék. A második pillérben (forint- és devizahitel-kiváltás) a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 84 százalék, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 16 százalék; a második pillérben folyósított hitelek 65 százaléka forinthitelek kiváltását, míg 35 százaléka devizahitelek kiváltását szolgálta. Az első pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos hitelmérete 24 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 55 millió, míg az EU-s hiteleké 39 millió forint.

Az nhp2 keretében nyújtott hitelek adatai
MegnevezésI. pillérII. pillér

Új beruházásiÚj forgóeszközEU-sBeruházásiForgóeszköz
Szerződéses összeg (milliárd Ft)104,840,127,52,20,4
Átlagos hitelméret (millió Ft)23,954,938,836,946,4
Szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamidő (év)7,10,91,67,50,9
Forrás: MNB

Az első pillérben az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 7,1 év, az új forgóeszközhiteleké 11 hónap, az EU-s hitelek esetében pedig 1,6 év, míg a második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 7,5 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 11 hónap.

Az eddigi adatok alapján a nagybankok kihelyezéseinek 52 százaléka új beruházási hitel, míg a kis- és közepes bankoknál 76 százalék, a takarékszövetkezeteknél pedig 82 százaléka ezek súlya. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok és a takarékszövetkezetek foglalkoznak a programban.

Vállalatméret szerint tekintve megállapítható, hogy a mikrovállalkozások hitelfelvétele 77 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kkv-knál 52 százalék az új beruházási hitelek részesedése.

Forrás: MNB

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kereskedelem, javítás ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek mintegy háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.

A regionális eloszlás ennél kiegyensúlyozottabb: az eddig leszerződött összeg 25 százaléka jutott a fővárosra és Pest megyére, 17-17 százaléka az Észak-, illetve a Dél-Alföldre, 14 százaléka a Dél-Dunántúlra, 10-10 százaléka a Nyugat-Dunántúlra és a Közép-Dunántúlra, valamint 7 százaléka Észak-Magyarországra.