Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aki valaha megnyitotta már a levelezése spam-mappáját 100 százalékos valószínűséggel talált már ott olyan kéretlen üzenetet, melyben valamilyen potencianövelőt kínáltak. A hasonló emailes ajánlatok gyakorlatilag egyidősek az internettel. A Nébih most ilyen termékeket rendelt a világhálón.

Az étrend-kiegészítőként árult termékekkel azonban komoly probléma volt: az ilyen besorolású áruk ugyanis élelmiszernek minősülnek, amelyekben szigorúan tilos a gyógyszerhatóanyagok jelenléte. Azonban ezekben nem engedélyezett összetevőket talált a hatóság, ezért azonnali hatállyal elrendelte - minőségmegőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül - a termékek forgalomból történő kivonását.

A Kínából származó étrend-kiegészítő termékeket kifejezetten férfiak számára fejlesztették ki. Az érintett termékek közül az egyik az Ingenium növényi komponenseket tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula volt, melyet a Viapharma Bt. forgalmazott. Ebben a thioaildenafil nevű hatóanyagot mutatták ki, mely a Viagrában használt szildenafil módosított vegyülete.

A másik kivont termék az SPX, melyet az Outletclub.hu Kft. terjeszt. Ebben épp szildenafilt mutattak ki, valamint tadalafilt, amely másik ismert merevedési zavarokra alkalmazható készítmény.

A termékek kitiltásának fő oka a Nébih indoklása szerint, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a gyógyszerhatóanyagok jelenléte kizárólag gyógyszerekben engedhető meg, melyeket ellenőrzött és kontrollált körülmények között állítanak elő. Ezen anyagok élelmiszerben történő felhasználása - ideértve az étrend-kiegészítőket is - szigorúan tilos. Az orvosi szakértelem és felügyelet hiányában az emberi szervezetbe kerülő gyógyszerhatóanyagok keringési vagy idegrendszeri problémákat okozhatnak.

A hatóság nemcsak az érintett cégeknél lévő tételeket vonta ki a forgalomból, hanem megtiltotta az árusításukat. Így mindenhol lefoglalják a készleteket, aki pedig nem tesz eleget a tiltásnak, élelmiszer-ellenőrzési bírságot kaphat a Nébih-től. Az étrend-kiegészítőkkel amúgy is rengeteg probléma van: a hatóság szinte minden ellenőrzésén megbuknak a termékek.