A problémás részek között említi az ECB egyebek mellett az új monetáris tanácstagok jelölését, valamint az MNB alkalmazottainak fizetésével kapcsolatos elemet.

"Az MNB döntéshozó testületei összetételének állandó változtatására figyelemmel a Monetáris Tanács tagjai számának növelése (az alelnökök számának növelésére vonatkozó lehetőséggel együtt) - annak megfelelő indokolásának hiányában, hogy az MNB intézményi keretrendszere valójában módosításra szorul - aggályokat kelt abban a tekintetben, hogy mindez felhasználható lehet a döntéshozatal központi banki függetlenség kárára történő befolyásolásához" - fogalmazott az ECB.

"Az ECB korábbi véleményei több alkalommal hangsúlyozták a hiteles monetáris politika kulcsfontosságú szerepét az inflációs várakozások irányításában és az árstabilitás irányába ható, fenntartható konvergencia elősegítésében. Elsődleges fontosságú olyan intézményi szerkezet kialakítása, amely elválasztja a monetáris politikát a rövid távú politikai érdekek befolyásától" - fogalmaznak.

"Az ECB megismétli az MNB-törvény gyakori módosításaival kapcsolatos korábbi észrevételeit. A központi banki függetlenséggel összefüggésben: a központi bankra vonatkozó jogi keretnek a központi bank működéséhez szilárd alapot kell biztosítania. A Monetáris Tanács tagjainak jelölési eljárása, illetve az MNB döntéshozó testületeinek fizetési rendszere a közelmúltban többször módosult, anélkül, hogy ezekkel a testületekkel konzultáció folyt volna vagy figyelmet fordítottak volna az MNB működési szükségleteire vagy az éppen uralkodó gazdasági környezetre. Az MNBtörvény e gyakori módosításai a jogbiztonság elvével nem egyeztethetőek össze. E módosítások már eddig is jelentős hatást fejtettek ki az MNB szervezeti és irányítási stabilitására5, ahogy a döntéshozó testületek tagjai számának tervezett növelésétől is ez lesz várható."

"Az MNB munkavállalóinak javadalmazására vonatkozó jogszabályok bármely módosításáról az MNB-vel szoros együttműködésben szülessen döntés, kellően figyelembe véve az MNB véleményét arról, hogy ezen jogszabálymódosítások milyen hatást gyakorolnak a feladatainak ellátására való folyamatos képességére. Az ECB megjegyzi, hogy az MNB döntéshozó testületeinek fizetésére vonatkozó jogszabályok közelmúltbeli módosításait anélkül hajtották végre, hogy figyelembe vették volna az MNB pénzügyi függetlenségének a korábbi véleményekben hangsúlyozott fenti vonatkozásait.

A tervezet több elemével kapcsolatban az Európai Központi Bank elfogadó, támogató álláspontot ismertetett. Így például üdvözölte az MNB új makroprudenciális megbízatását, amely a rendszerszintű kockázatok feltárásáról, megelőzéséről és mérsékléséről szól, és amelynek alapján felelőssé válik a magyarországi makroprudenciális politikáért.