Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendkívüli közgyűlés összehívását ellenzéki képviselők kezdeményezték, ami szokatlan időpontban, reggel hat órakor kezdődött. A zárt ülés elrendelése előtt Neupor Zsolt (DK) úgy fogalmazott, nem látja okát zárt ülés elrendelésének, hiszen közérdekű adatokról van szó. Csörgits Lajos aljegyző azt mondta, hogy a döntés mérlegelés kérdése.

Borkai Zsolt az ülés után parttalannak nevezte a város jelenlegi politikai vitáit. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hetekben adott tájékoztatásokból "világosan kiderült, hogy a városnak megvan a pénze". A polgármester hangsúlyozta: "teljesen biztos" abban, hogy a jelenleg zárolás alatt álló egymilliárd forintot a város meg fogja kapni, mert államkötvényt vásároltak. Véleménye szerint sokkal jobb helyzetben van Győr, mint az a harmincezer károsult, akiknek a pénzéből fiktív kötvényeket bocsátottak ki.

Borkai kijelentette: az önkormányzat felelősen gazdálkodott eddig is. "Holnapután is ugyanezt tennénk", mert arról nem az önkormányzat tehet, hogy "van egy csaló, aki átveri az embereket" - fogalmazott. A politikus szerint a felügyeleti rendszert kellene szigorítani, mert banki botrányok az elmúlt időszakban is voltak. Példaként a K&H Bankot említette, szavai szerint akkor is az a kérdés merült fel, hogy "miért oda tették az emberek a pénzüket".

A polgármester feltette azt a kérdést is, hogy azokkal a településekkel miért nem foglalkozik senki, ahol nem egymilliárd, hanem "kétszeres értékű befektetés volt" valamelyik brókercégnél.

Fodor Roland, a Jobbik képviselője az ülés után az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, megdöbbentek, amikor a fideszes többségű közgyűlés zárt ülést rendelt el, mert a rendkívüli közgyűlésnek épp az lett volna a célja, hogy a győriek válaszokat kapjanak a város és a Quaestor-cégcsoport közötti ügyletekkel kapcsolatban. Az ellenzéki képviselő szerint a személyeskedéstől és fenyegetőzéstől sem mentes zárt ülés elrendelése ártott a városnak, emellett sajnálattal veszik tudomásul, hogy "hatalmi arroganciában és gőgben a Fidesz lassan utoléri Gyurcsány Ferencet".

A győri önkormányzat az idén január 16-án vásárolt államkötvényt a Quaestoron keresztül 999 987 373 forint értékben.