A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Szerdán előbb újabb 25 bázisponttal, 2,75 százalékra csökkentette a kamatot a lengyel jegybank, majd miután ennek hatására 4,27-ről egészen 4,30 fölé gyengült a zloty az euróval szemben, pénteken beavatkozott a piacon a nemzeti deviza erősítése érdekében. Az intervenció pontos mértékéről nincsenek hírek, de a jelek szerint sikeres volt az akció, mivel 4,25 alá esett az árfolyam, majd hétfőn is csak kicsivel volt felette. Marek Belka jegybankelnök a hétvégén a PAP lengyel hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén készek ismét beavatkozni, ha túl nagy kilengéseket tapasztalnak az euró−zloty árfolyamban. Valaki azt hitte, hogy majd jól keres a zloty gyengülésén, de megégette magát − kommentálta Belka a pénteki lépést. A piaci szereplőket azért lepte meg különösen a jegybank, mert szerdán a kamatvágás után a szakember még úgy nyilatkozott, hogy üdvözlendő a nemzeti deviza gyengülése, hiszen ez segíthet a gazdaságot talpra állítani. Ráadásul a lengyel jegybank másfél éve nem élt az intervenció eszközével, pedig korábban kimondottan aktívak voltak a piacon.

Belka azt is kiemelte, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja és nem is akarnak szembe menni a nemzetközi trenddel, mely szerint a feltörekvő piacokról tőkekivonás volt tapasztalható az utóbbi hetekben, félve a Fed esetleges szigorításától. Egész egyszerűen csak úgy érezték, hogy a zloty piaca a kelleténél jobban megvadult, ezért akartak jelzést küldeni a befektetőknek.

Kép: Reuters

A piac valóban nagyon megégethette magát, jól látszik, mennyire óvatosan bánnak most a zlotyval − kommentálta a pénteki lépést Ruzsonyi Ákos. A Commerzbank devizakereskedője szerint, ha a befektetők megint beleadnak a lengyel devizába, akkor ismét beavatkozhatnak Varsóban, de ezt a piac is tudja, ezért a közeljövőben nem várható újabb gyengülési hullám.

Ruzsonyi szerint a 4,30-as árfolyam környékén léphet esetleg ismét akcióba a lengyel jegybank, de ez a szint mozoghat, hiszen ha van egy általános negatív hangulat, akkor azzal nehéz szembe menni. Számunkra azért van jelentősége a lengyel intervenciónak, mert a hír a forinton is rántott egyet péntek délután, az egész régióra pozitív hatással volt a bejelentés. Hasonlóan vélekedik Kondrát Zsolt is, az MKB Bank elemzője szerint az természetes, hogy a zloty meredek erősödése a forintra is átmeneti hatással van, ugyanakkor májusban volt példa arra is, hogy a magyar deviza elszakadt a zlotytól.

Kondrát szerint is furcsa, hogy Varsó két nappal a kamatcsökkentés után lépett be a piacra, ez arra utalhat, hogy viszonylag alacsony kamat mellett erős zlotyt látnának szívesen. Az elemző nem zárja ki, hogy átmenetileg nálunk is működhetne egy hasonló módszer, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további folyamatos kamatvágások mellett egy esetleges külső sokk esetén beavatkozik majd a piacon a forint védelme érdekében. Szerinte a jelenlegi jegybanki vezetés aktívabb lehet az intervencióban a kötvény- és a devizapiacon is, ezért tart elképzelhetőnek egy a lengyelhez hasonló lépést.

Kép: Napi grafikonok

Nemzetközi szakemberek szerint már nem tarthat sokáig a lengyel kamatcsökkentési ciklus, erre utalt Marek Belka is múlt szerdán, amikor azt említette, hogy közeleg a kívánatos szint. Ezt persze még nem kellene készpénznek venni, hiszen a szakember már az 50 bázispontos márciusi csökkentés után is utalt erre, azóta pedig további három alkalommal vágott, összesen 75 bázispontot a jegybank. A Morgan Stanley elemzői szerint a 0,8 százalékos jelenlegi infláció mellett elvileg még lenne tér további csökkentésre, azonban a jövő évi Bloomberg-konszenzus már 2,1 százalékos, a 2015-ös pedig 2,5 százalékos inflációt jelez előre, ez pedig már alig alacsonyabb a jelenlegi kamatszintnél. Az viszont szerintük fontos a lengyel jegybanknak, hogy ne legyen negatív reálkamat, ezért úgy vélik, hogy egy 25 bázispontos júliusi vágás után 2,5 százalékon megállhat az irányadó ráta.

Londoni szakemberek a lengyel gazdaság kilátásaival kapcsolatban sem optimisták: szerintük a második negyedév talán egy hajszállal jobb lehet a kiábrándító első negyedéves adatnál, azonban jelentős pozitív fordulat nem várható. A Morgan Stanley 1,3 százalékos idei növekedési előrejelzésében komolyak a lefelé mutató kockázatok, félő, hogy csak a pesszimista forgatókönyvként felvázolt 0,7 százalékos GDP-bővülés valósul meg − áll a múlt pénteken kiadott értékelésben. A növekedés hiánya pedig a költségvetésre is hatással lehet, a várakozások szerint ma mutatja be a varsói kormány kiigazító programját, mely kezelné az esetleges elcsúszásokat.