A fokozott ellenőrzés keretében ellenőrzik a kötelező felszerelések meglétét, nagyobb szabálysértésért 150 ezer forintos büntetés is járhat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság július 16. és 18. között különböző időszakokban a motorkerékpár-, a segédmotorkerékpár-vezetők és kerékpárosok közlekedésbiztonságának javítása érdekében tart fokozott közúti ellenőrzést - írja a police.hu oldalra hivatkozva a Pénzcentrum.

A rendőrség ellenőrzi a biztonsági eszközök meglétét és használatát, valamint fellép a szabálytalanul közlekedőkkel szemben, minden esetben a hatályos jogszabályok alapján.

Ellenőrzik, a kerékpárok kötelező tartozékait, a bukósisak használatát, valamint azt, ki hajt ittas vagy bódult állapotban - írták.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem mindenki van tisztában, milyen feltételei vannak a városi és országúti kerekezésnek. Az ORFK közlése szerint a kerékpárosokat leginkább az irányváltoztatásra és a jármű kivilágítására vonatkozó szabályok megszegéséért büntetik meg. Szabályszegésért maximum 30, de komolyabb szabálysértésekért akár 150 ezer forint bírság is járhat.