Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Múlt csütörtökön a végtörlesztéshez kapcsolódó hitelezési kartell gyanúja kapcsán tavaly megindított eljárás újabb eseményeként a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai a Raiffeisen Bank, a Fundamenta-Lakáskassza, a Budapest Bank és a Takarékbank székhelyén helyszíni szemlét tartottak − tájékoztatta lapunkat Gondolovics Katalin, a GVH szóvivője.

Érdekesség, hogy bár a korábban megindított eljárásban hét pénzintézetet vizsgál a GVH (OTP,  Erste, MKB, Raiffeisen, CIB, UniCredit és a Fundamenta), most két másik hitelintézetnél is megjelentek a vizsgálók. Ezzel kapcsolatban a szóvivő megerősítette, a Takarékbankkal és a Budapest Bankkal kapcsolatban nem indított eljárást a  hivatal, a helyszíni szemle során a korábbi eljáráshoz kapcsolódva  gyűjtöttek be adatokat a hivatal munkatársai.

Amennyiben  valószínűsíthető, hogy ezek vagy más piaci szereplők is részesei egy  megállapodásnak, abban az esetben a továbbiakban rájuk is kiterjeszthető  az eljárás. Lapunk − nem megerősített − információi szerint a mostani helyszíni szemle − akárcsak a korábbi vizsgálat − során bizonyos számítógépes adatokat is lefoglaltak.

Jogi szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az eljárás alá nem vont intézményeknél is joga van erre a GVH-nak − a bíróságtól ugyanakkor erre utólagosan engedélyt kell kérnie a hivatalnak. A bíróság viszont a kérelmezett vizsgálati cselekményt csak akkor engedélyezi, ha a GVH valószínűsíti, hogy más vizsgálati cselekmény nem vezetne eredményre, és feltehető, hogy a megjelölt jogsértéssel kapcsolatos információforrás a helyszínen fellelhető, illetve azt másképp nem lenne módja ellenőrizni a hatóságnak.

A szóvivő szerint a vizsgálat során beszerzett és bekért adatok elemzése folyamatban van. Arra vonatkozóan jelenleg még nem tudtak információt adni, hogy a versenytörvényben meghatározott hat hónapos eljárási határidő elegendő lesz-e a vizsgálat lefolytatására, ám a válasz jól mutatja, hogy hiú a Magyar Bankszövetség reménye, hogy gyorsan lezárul az eljárás. Néhány napja Juhász Miklós, a GVH elnöke lapunkban (Napi Gazdaság, 2012. január 20.) azt mondta, "az ügy vizsgálati szakaszban van, ez időben nem lehet kijelenteni, valóban kartelleztek-e a bankok a végtörlesztés kapcsán".