A jelentés szerint az Európai Bizottság változatlanul úgy ítéli meg, hogy Magyarországnak további strukturális lépéseket kell tennie a túlzottdeficit-eljárás újraindításának biztos elkerülésének érdekében.

Tállai András hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság a júniusi adatok alapján von le következtetéseket a költségvetés és az adósságállomány helyzetéről Magyarországon. "Ezt mi nem tartjuk helyesnek" - jegyezte meg. Hozzátette: ahogy az elmúlt három évben, úgy 2014-ben is teljesülni fognak mind a költségvetési hiányra, mind az államadósság csökkentésére vonatkozó kormányzati célkitűzések.

Kijelentette, hogy Magyarország teljesíteni fogja a 2,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt, továbbá az államadósság csökkentésére vonatkozóan is teljesíteni fogja az alaptörvényben és a konvergenciaprogramban leírtakat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a júniusi adósság-adat még tartalmazta - 3 milliárd eurós összegben - a júliusban és novemberben lejáró államkötvényeket. Ezek visszafizetése a második félévben 3 százalékponttal csökkenti az államadósságot, és ennek forrása már az első félévben bevonásra került - jegyezte meg.

Hangsúlyozta azt is, hogy a gazdasági növekedést tekintve az ország jól teljesít, hiszen év végére a tervezettnél egy százalékponttal gyorsabb lesz a növekedés mértéke a korábban tervezettnél.