Az OECD szerint Magyarország recesszióba süllyed jövőre és a befektetői bizalom helyreállítása érdekében hitelmegállapodás megkötését sürgeti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A szervezet emellett a  devizahitelek végtörlesztési programjának felszámolására szólítja fel Magyarországot.

A szervezet 0,6 százalékos csökkenésre módosította 2012-es magyar GDP-növekedési előrejelzését az előző prognózisban jelzett 3,1 százalékos növekedésről. Ezzel Magyarország a görög, olasz, portugál recessziós klubba került.

Az idén a magyar GDP 1,5 százalékkal növekedhet majd az előző előrejelzésben várt 2,7 százalék helyett, 2013-ban 1,1 százalékos bővülésre van kilátás. (A magyar kormány hivatalosan tartja még magát az 1,5 százalékos 2012-es GDP-prognózishoz, de a nemzetgazdasági miniszter szerint a valós érték 0,5-1 százalék körül lehet.)

Az OECD szerint a kialakult piaci feszültség jelentős mértékben korlátozza a jegybank monetáris enyhítési mozgásterét. Úgy vélik, a jegybank legfeljebb 5,5 százalékra lesz képest csökkenteni irányadó kamatlábát 2013-ig, holott ennél nagyobbra lenne szükség. A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa szerint kedden 50 bázisponttal 6,5 százalékra szigoríthat a jegybank.