Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 2015 utolsó napjaiban a tucatjával születtek a kormányhatározatok, amelyek a maradék költségvetési pénzek elosztására szolgáltak: ezek között több olyan is volt, amely a közintézmények lejárt tartozásainak visszafizetésről rendelkezett  - így nem meglepő módon az év utolsó havában 22,2 milliárd forinttal csökkent a költségvetési intézmények tartozása.

A Magyar Államkincstár friss adatai szerint december végén 58,6 milliárd forint volt a közintézmények adóssága.  Az összes tartozásból 30 nap alatti 21,1 milliárd, 30 és 60 nap közötti 10,9 milliárd, 60 napon túli lejáratú 25,7 milliárd forint volt. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 4,4 milliárd forint volt, így a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya 54,2 milliárd forint.

A tartozásállományból 38,4 milliárd (az összes tartozás 65,5 százaléka) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket).

December utolsó hónapjaiban megfelezték a megyei kormányhivatalok tartozását, így a törvények betartásáért (is) felelős intézmények "már csak" 4,5 milliárd forinttal tartóznak a cégeknek. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 915 millió forinttal mérséklet a adósságát, ám az még így is 10,1 milliárd forintra rúg. A Klik tartozása a legnagyobba közintézmények között, igaz ilyen nagy és ilyen rosszul működő nincs is a magyar közigazgatásban.

Nagyot csökkent a kórházak adóssága: a november végi 46,7 milliárdról december végére 38,2 milliárd forintra apadt a kórházak ki nem fizetett számláinak összege. A beszállítók azonban az egészségügyben sem érzik a többletpénzt - amit a szakértők azzal magyaráznak, hogy még így is tetemes a tartozás. További részleteket a kórházak adósságairól itt olvashat.

Örülhetnek viszont a Belügyminisztérium alá tartozó közintézmények - rendőrség, büntetés-végrehajtás, katasztrófavédelem beszállítói. A Pintér Sándor vezette tárca ugyanis az utolsó (szinte) fillérig kifizette minden tartozását - egy hónap alatt 3,5 milliárd forintról 370 millióra csökken az adósság. A konszolidációi a tárcánál egyedül a vízügyi intézményeket kerülte el - itt maradt meg a 370 millió forintos kifizetetlen számlaállomány.