A háztartások 7051 milliárd forintot tartottak a hazai pénzintézetekben tavaly év végén - derül ki az MNB adataiból. Ilyen sok pénz - nominálértéken legalábbis - utoljára 2013 nyarán volt a lakossági számlákon.

A növekedés a látra szóló és folyószámla-betéteknek tudható be, ugyanis a lekötött betétállomány zuhanása decemberben sem állt meg. A háztartások 3387 milliárd forintot és devizát kötöttek le, amely a 2015 novemberi értéktől 70 milliárddal, a 2014 decemberi értéktől pedig 615 milliárd forinttal marad el. A látra szóló betétek hó végi állománya 3665 milliárd volt, amely újabb rekordot jelent.

Forrás: MNB, Napi.hu-gyűjtés

Decemberben mindig több pénze van az embereknek

A bankban tartott pénz decemberi megugrásában önmagában semmi meglepő nincs, hiszen sokan ekkor kapnak prémiumot a munkáltatójuktól. Az elmúlt évek decembereit nézve mindig kiugró növekedést regisztrált az MNB. A válságot megelőzően nem volt ritka, hogy 4-5 százalékkal is nőtt a bankokban tartott pénz novemberhez képest. Tavaly és tavaly előtt 2,6 százalékos volt a különbség.

Tovább csökkent a hitelállomány

A háztartások hitelállománya a novemberi 5954 milliárdról 5885-re csökkent az év végére, miközben az újonnan kihelyezett hitelek mennyisége nagyságrendileg megegyezett a korábbi hónapokéval. Forint lakáshitelből 34,5, fogyasztási hitelből 22, egyéb hitelből pedig 10 milliárdot helyeztek ki.