A múlt hét végén a központi költségvetés adóssága - amely része a teljes államadósságnak - 24 181,6 milliárd forintot tett ki, ami 2 183,5 milliárd forintos növekedést jelent a 2013. év végi adóssághoz képest - közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK). A költségvetés adóssága most viszont egyetlen hét leforgása alatt 554,9 milliárd forinttal csökkent.

Mint ismert, a múlt héten az ÁKK törlesztette a 2008-as EU-IMF hitel utolsó előtti, 2 milliárd eurós részletét, ami mintegy 616 milliárd forinttal csökkentette a költségvetés adósságát, ám mint az  látható a nettó forintkibocsátásnak miatt az adósság ennél kisebb mértékben csökkent. Ennek ellenére a költségvetés adóssága több hónapos mélypontra esett, ugyanis 2014 márciusában volt az utoljára ilyen alacsony.

A GDP-arányos adósság, az új ESA 2010-es módszertan szerint így a GDP 77,2 százalékára rúgott, szemben az év eleji 76,3 százalékkal szemben - vagyis az még mindig magasabb az indulóállománynál - holott az államadósságot december 31/december 31. alapon a pénzügyi stabilitási törvény szerint csökkenteni kell. Így a csökkenő adósságpálya fenntartása miatt a következő hetekben még a GDP 0,9 százalékával, azaz mintegy 300 milliárd forinttal csökkenteni kell.

Az ESA 2010-es költségvetési elszámolási módszertant az idén vezették be az Európai Unióban, a korábban használt ESA95 statisztikai sztenderd szerint folyamatosan magasabb volt a GDP-arányos adósság-pálya, amely így a módszertani váltás miatt is alacsonyabbra került.

A teljes államadósságot felölelő mutatót az MNB publikálja negyedévente: a legfrissebb MNB-adat szerint június végén az államadósság a GDP 85,1 százalékán állt - ekkor a költségvetés adóssága 82,6 százalék volt, tehát a költségvetésen kívül tartozás a GDP 2,5 százaléka, mintegy 800 milliárd forint volt. Vagyis a GDP-arányos államadósság - változatlan költségvetési adósságot feltételezve - 79,7 százalék lehet.

Az MNB a pontos harmadik negyedéves államadósság adatokat december 23-án publikálja.