A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A törvényjavaslat legfontosabb eleme az Országos Hulladékkezelési Ügynökség Nonprofit Kft. felállítása, amely százszázalékos állami tulajdonban levő koordináló szervezetként intézi majd a kibocsátott csomagolások és hulladékká vált fogyasztási cikkek visszagyűjtését, illetve újrahasznosítását. Ezzel lényegében megszünteti a jelenleg többszereplős koordináló szervezeti és licencdíjas rendszert, s ezzel megfojt például olyan vállalkozásokat, mint a legnagyobb ÖKO Pannon Kht.

Az állami szervezetnek szeptember 15-ig kell felállnia, majd szeptember 30-ig ki kell írnia a hulladékkezelési, -hasznosítási szolgáltatásokra vonatkozó pályázatait, amit november 30-ig el kell bírálnia és ki kell hirdetnie. December közepére élő szerződéseket kell felmutatnia a 2012-re vonatkozó hulladékkezelésről.

Az új szabály alapjaiban módosítja a jelenlegi termékdíj-szabályozást, amelynek egyik legfőbb baja a kormányzat szerint, hogy a túlzott fizetési mentesség következtében mindössze 20-25 milliárd forint folyt be az államkasszába a majd százmilliárd forint elvárható összegtől. A javaslatból egyelőre nem derül ki, hogy az új szabályok a kisebb vagy a nagyobb bevételt eredményezik.

A másik probléma a túlzott adminisztráció volt, ezt a jogszabály ugyancsak minimálisra csökkenti, sőt a kis- és közepes vállalkozásoknál megteremti az átalányfizetési lehetőséget − olyanoknál, amelyek kismértékű termékdíjköteles csomagolást bocsátanak ki. Ezzel például láthatóvá teszik az eddig megfoghatatlan kibocsátókat is.

Az adminisztráció csökkentése nagyjából tízmilliárd forint ágazati megtakarítást jelenthet − mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Úgy véli, ez a szabályozótervezet egyik legnagyobb előnye. Számításaik szerint más tekintetben szigorú a szabályozó és például a kereskedelmet érintő reklámújságoknál, szatyornál kétszeres, illetve háromszoros termékdíj-fizetési kötelezettség mutatkozik. Vámos szerint nagy kérdés, hogy a törvénytervezet köré épülő végrehajtási rendeletek mennyire ösztönzik majd a kibocsátókat − gyártókat és kereskedőket − az önálló visszagyűjtésre, illetve a gyűjtés megszervezésére.

Termékdíj-tervek (Ft/kg)
Műanyag (PET palack)56
Műanyag (reklámszatyor)1300
Üveg7
Társított csomagolás (például felvágottnál)150
Rétegezett italcsomagolás (italos karton)120
Fém (sörös-, üdítős doboz)286
Egyéb anyagok296

Forrás: törvénytervezet