Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy év alatt mintegy 10-15 százalékkal rekordmagasságba emelkedett a palackos pb-gáz ára. Az emelkedés elmarad a nagykereskedelmi árakétól − mondta a Napi Gazdaságnak Szirmai Zoltán, a Prímagáz Zrt. vezérigazgatója. A pb szabadáras termék, így az ár az egyes forgalmazóknál és akár cseretelepenként is változhat, egy 11,5 kilogrammos palack ára 4800 és 5400 forint között alakul.

A Totalgaz márkanév alatt gázpalackokat forgalmazó Total Hungaria Kft. adatai szerint a pb-gáz ára idén január eleje óta 4,1 százalékkal emelkedett, a társaságnál jelenleg érvényes díjtételek április óta változatlanok. A világpiaci ár két év alatt közel 25 százalékkal nőtt, az áfa növekedése, az iparági szereplőket pedig a katasztrófavédelmi hozzájárulás is nehéz helyzetbe hozza. Kilenc százalék alatti áremelkedésről számolt be lapunk kérdésére Ézsiás Bálint, a Flaga Gáz Kft. ügyvezetője, aki szerint előfordult olyan év is, amikor 22 százalék feletti mértékben drágult a termék.

A Prímagáz tapasztalatai szerint a pb-gáz iránti kereslet idén nem változott az elmúlt évhez képest. A forgalmat az időjárás befolyásolja, mert a mezőgazdasági felhasználók a termés függvényében használják  a gázt. Érdemben egyedül az autógáz-eladások bővültek, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 16 százalékkal − egyértelműen a hagyományos üzemanyagok árának rekordmagasságba emelkedése miatt. Hasonló terndekről számolt be a többi szereplő is.

A palackos és tartályos felhasználók aránya a korábbi éveknek megfelelően továbbra is 45-45 százalék körül alakul, az autógáz azonban a forgalomnövekedés ellenére is csupán az összértékesítés 10 százalékát teszi ki. A Prímagáz nem számít a piac további zsugorodására. A Flaga Gáz az autógáz-eladások növekedésére számít, a palackos piacon pedig rövid távon kismértékű csökkenésre, a folyamat középtávon az ipari és a szabadidős felhasználás emelkedésével fordulhat meg.