Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Januárban bespájzolt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt, ugyanis a költségvetés adóssága 376,2 milliárd forinttal emelkedett, ezzel nominálisan új rekordra ugrott - derül ki az NGM beszámolójából. Így január utolsó napján 25 806,3 milliárd forinttal volt adós az állam - ez csak a költségvetés adóssága - ami a teljes államadósság 98 százalékát ezt teszi ki. Mindeközben az államháztartás többlettel gazdálkodott, hisz a bevételek 123,4 milliárddal haladták meg a kiadásokat - ami szintén rekord eredmény.

Januárban a lakossági kötvényértékestésekre feküdt rá az ÁKK, ennek következtében 421,7 milliárd dal nőtt a forintadósság, ami így az elérte a 18 852 milliárdot. A kibocsátások részben az idén lejáró devizaadósságot fedezik. (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem zárja ki, hogy lesz idén mégis devizakötvény-kibocsátás, az MNB szerint viszont erre nincs szükség.) További 14,4 milliárd forinttal nőtt a devizaadósság, így a devizaadósság értéke 6270,7 milliárd forint volt január végén. A növekedés mögött a belföldi kibocsátású devizakötvények (Pemák) értékesítése húzódik meg.

Januárban csökkentet az adósságot 59,6 milliárd forinttal a deviza keresztárfolyamok változása, még a forint kismértékű erősödése 0,3 milliárddal csökkentett a devizaadósság nyilvántartási mérték - olvasható az NGM jelentésben. .