Ha nem is úgy, ahogy gondolta, mégis igazat mondott a magyar gazdaságról Matolcsy György, aki a CNN-nek nyilatkozva tavaly az ország átalakulását tündérmeséhez hasonlította. A nagy változás valóban tündérmese maradt - állítja Kester Eddy, a Financial Times régiós ügyekben illetékes blogírója. A kormány házi szakértőinek érvelése ellenére, miszerint a magyar államkötvények hozama csökken és a forint erősödik, az utca emberének élete - legalábbis a kiadásaik tükrében nézve - úgy tűnik, nem válik könnyebbé.

A kiskereskedelmi értékesítés 2,8 százalékkal zsugorodott márciusban, a magyarok az egy évvel korábbihoz képest 0,9 százalékkal költöttek kevesebb élelmiszerekre és 2,7 százalékkal az ezen felül fogyasztási cikkekre. Ha valamelyikük a hét végi házába akart visszavonulni a világ zajától, annak azzal kellett számolnia, hogy az üzemanyagért 5,1 százalékkal kell többet fizetnie, mint 2012 márciusában - idézi a hétfőn megjelent KSH-kiskeradatokat.

Ironikus osztrák autómentés

Mindezzel szemben persze fel lehet vetni, hogy a március kivételesen hideg és havas volt. Az osztrák uralom ellen kirobbant 1848. márciusi 15-ei forradalom évfordulójára tervezett ünnepségeket hóviharok söpörték el, több ezer autó esett csapdába az autópályákon, akik egy részét - mily ironikus - osztrák hókotrók mentették ki a hó fogságából. Az időjárás Eddy szerint önmagában felelőssé tehető azért, hogy az üzemanyagokból több mint öt százalékkal kevesebb fogyott a tavalyinál.

Eltekintve azonban a rossz időtől kijelenthető, hogy az idei március nem volt kivételes hónap. A szomorú valóság úgy fest, hogy a kiskereskedelmi értékesítések 2012 januárjától kezdve - kivéve a tavalyi márciust - folyamatosan esnek. E trend egyik oka lehet az elvándorlás - Matolcsy maga félmillióra tette a külföldön munkát keresők számát -, aminek eredményeként fizetőképes emberek, főként diplomások próbálnak más országokban szerencsét, hátrahagyva a tündérmesék gazdaságát.

Munkahelyteremtés - de kinek?

A kormány minden nap leteszi a főesküt, hogy munkahelyeket teremt a magyaroknak. Erről szólt legutóbbi erőfeszítése a cigarettaárusítás átalakítására: az értékesítés jogát elvették szupermarketektől, hogy átadják erre szakosodott boltosoknak. Ezzel akartak lendületet adni a kis családi vállalkozásoknak. Jó ötlet lehetne, ha - mint arra az ellenzéki politikusok felhívták a figyelmet - nem az országot vezető Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló jelentkezőkhöz került volna az értékesítési jogok legértékesebb része.

A trafikosok - valóban családi vállalkozók - nem kaptak koncessziót, ha nem rendelkeztek megfelelő kapcsolatokkal. Orbán Viktor miniszterelnök, akit láthatóan megleptek az emiatt kirobbant tiltakozások, megígérte, hogy minden törvényes eszközzel orvosolják a kialakult helyzetet.

Komolyan vehető pasas

A magyar kormány ragaszkodik hivatalos idei előrejelzéséhez, amely szerint a GDP 0,9 százalékkal bővülhet 2012-höz képest. Bizonyos nem hivatalos szóbeli megnyilatkozásokban ugyanakkor ez visszacsúszott 0,7 százalékra. A legtöbb független elemző stagnálást jósol az 1,7 százalékos tavalyi zsugorodás után. Ebben a helyzetben készül a kormány a durván 12 hónap múlva esedékes parlamenti választásokra.

Varga Mihály, Matolcsy utóda a gazdasági miniszteri székben, a múlt héten megerősítette, hogy a kormány jövőre nem készít osztogató választási költségvetést. Varga egy komolyan vehető pasas, aki valóban ért a gazdasághoz. Csakhogy önéletrajzának tanúsága szerint nincs képesítése a varázspálcák használatára, és lehetősége sincs arra, hogy egy ilyen csodatévő eszközt beszerezzen - fogalmaz az FT szerzője.