Tetőztek Győrnél a folyók szombat kora este, legmagasabb vízszintjük megegyezik a prognosztizált magassággal - tájékoztatta Borkai Zsolt polgármester. Nagybajcsnál lassú, ám folyamatos a Duna vízszintjének csökkenése, ami a Mosoni-Duna és a Rába esetében is csekély mértékű apadás kezdetét eredményezheti. (Győrnél 838, míg Nagybajcsnál 907 centiméternél tetőzött a Duna.) A város védelmi vonala stabil, a magassági maximum elérése miatt sehol nem kell attól tartani, hogy átbukik a víz. Kisebb átszivárgások vannak bizonyos helyeken, de a vízügyi szakemberek "urai a helyzetnek" - ismertette a polgármester. A munkálatok és a megfigyelések nem állhatnak le, hiszen a tetőzés után lassú apadás várható. A városvezető fontosnak nevezte, hogy háttérbe szoruljon a rémhírterjesztés és a katasztrófaturizmus, mivel mindkét jelenség akadályozza a munkálatokat, és felesleges pánikra ad okot.

További 1100 katonát rendeltek ki a Dunakanyarba

Az eddig bevetett erőkön felül szombat este 6 órától két váltásban további 1100 katona kezdte meg a munkát a Dunakanyar 9 településén - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombat este. Ők kézi erővel építik a gátakat. Emellett a védekezésben résztvevő katonák létszámát a honvédség az eddigi helyszíneken is változatlanul fenntartja, vagyis az új feladatokkal és létszámmal 20 helyszínen 5700 katona vesz részt az árvízvédelmi feladatokban. További 3900 honvéd pedig készen áll arra, hogy bevonják a védelmi munkálatokba - írta a HM.

Dunaföldváron befejezték a gátmagasítást, lezárták a Duna-partot

Dunaföldváron szombaton délutánra elkészült a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság által előírt magasságú gát, lakóház nincs veszélyben - közölte Horváth Zsolt polgármester. Közel két kilométer hosszan építettek védművet. Az egykori úttörőtábor, a kajak-kenu szakosztály bázisa, a jacht kikötő, a strand- és gyógyfürdő, valamint a szennyvízrendszer védelméről kellett gondoskodni a Tolna megyei településen - sorolta a polgármester. Lakóház nincs a veszélyeztetett területen. Dunaföldvárnál a vízállás jelenleg 647 centimétert a vízügyi igazgatóság adatai szerint, az előrejelzések szerint a folyó 730 centiméteren tetőzik, az ideiglenes gátat 750-re méretezték.

Adománygyűjtő pontokat hozott létre a Magyar Vöröskereszt

Adománygyűjtő pontokat hozott létre a Magyar Vöröskereszt az árvíz által érintett megyékben - közölte a szervezet. A humanitárius szervezet várja a lakossági és céges felajánlásokat. Elsősorban tartós élelmiszerre, ásványvízre, kávéra, tisztító és tisztálkodási szerekre, takarókra, hálózsákokra, szúnyogriasztóra és naptejre van a legnagyobb szükség. A gyűjtőpontok pontos helyszíne és nyitva tartása a www.voroskereszt.hu oldalon megtekinthető, bővebb információ az [email protected] e-mailcímen kérhető. Az árvízi védekezésben és a védekezésben részt vevők ellátásában a szervezet 200 munkatársa és több mint 1700 önkéntese vett részt.

Lezárta a rendőrség a Bem rakpartot

A fővárosost délután ért felhőszakadás következtében felgyülemlett csapadék miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton 19 órától ideiglenesen lezárta a jármű- valamint gyalogos forgalom elől a főváros II. kerületében a Bem rakpartot a Margit híd és a Lánchíd közötti szakaszon - közölték a rendőrség honlapján. A hegyről lezúduló víz okozta a problémát, melyet a - Duna magas vízállása miatt - a csatornarendszer nem tudott elvezetni. A  környéken mintegy 30-40 centiméteres víz állt.

Kép: MTI

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint ugyanerről a területről korábban elszállították az autókat. Erre azért volt szükség, mert az 5-ös, szentendrei HÉV alagútjának födémjét ötven busszal és kukásautóval súlyozták le, hogy azt az árvíz ne tudja felemelni. Az elszállított autókról a 107-es telefonszámon, illetve a budapesti közterület-felügyelet honlapján lehet érdeklődni.

Nagymaroson éjjel tetőzhet a Duna

A Pest megyei Nagymaroson szombat éjjel rekord vízszinttel, 739 centiméteren tetőzhet a Duna. A polgármester és a védekezésben résztvevők szerint jól haladnak a munkálatok, felkészültek az eddigi legnagyobb vízállásra. Itt 2006-ban 714 centimétert mértek - közölte Petrovics László polgármester. Péntekről szombatra virradóra áttörte a víz a gátat, de "a gáton dolgozók 25 perc alatt megfogták a vizet". Munkaerőben és homokzsákban jelenleg nincs hiány a városban - közölte a polgármester. Problémát okoz, hogy a város végleges védvonalát csak tavasszal tudták elkezdeni kiépíteni, a munkálatok ugyanis másfél évet vesznek igénybe. Sajnos pont félállapotban talált minket a víz - fogalmazott Petrovics. A végleges védvonal alépítménye nagyjából elkészült, most erősítik. Eddig 52 embernek kellett elhagynia a lakhelyét az árvíz miatt a városban, nagy részük a település üdülőterületén él, és számítottak rá, hogy menniük kell.