A K-Monitor 2014-es felmérése szerint tavaly is Csányi Sándor, Simicska Lajos és Leisztinger Tamás érdekeltségei kapták a legtöbb agrártámogatást - idézi a jelentést az Index. A Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségeibe tartozó cégek 5,949 milliárd, Csányi Sándor cégei 5,944 milliárd, Leisztinger Tamás érdekeltségei pedig összesen 3,787 milliárd forintnyi támogatást kaptak.

A Napi.hu A 100 leggazdagabb 2014 című kiadványa szerint Csányi a lista első helyén áll, 150 milliárd forintos vagyonnal, Leisztinger pedig a 8. helyen, 79,5 milliárddal. Simicska vagyonára tavaly nem született becslés, viszont az ország 3. legbefolyásosabbjának találtatott Orbán Viktor és Csányi Sándor után.

A K-Monitor leosztotta a területalapú támogatások összegét az egy hektárra jutó támogatások összegével, amiből kijön, hogy Simicska, Nyerges és Csányi együtt közel 53 ezer hektár föld után kaptak támogatást, ami nagyobb, mint Budapest területe.

Cégcsoportok és agrár-támogatásuk | Create infographics

 

2014-ben összesen 424 ezer esetben osztottak ki agrártámogatásokat 208 ezer cégnek, az összeérő tulajdonosi szálak miatt azonban a K-Monitor becslése szerint nagyjából 80-100 ezer ember és vállalkozás kapott mezőgazdasági támogatást. A támogatások 80 százalékát a támogatottak tíz százaléka kapta, az alsó húsz százalék részesedése a támogatások fél százalékát sem érte el. Az összesen kifizetett 726 milliárd forint 83 százaléka uniós forrásból származott.

Az agrártámogatási rendszer egyébként tavaly sokat változott, ez alapján pedig idén már 1200 hektáros birtokméret felett száz százalékban elvonja a kormány a mezőgazdasági vállalkozások területalapú támogatásait.