Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazai gyógyszer-finanszírozás összetettsége miatt a gyógyszerkassza nem azonos a teljes gyógyszerköltéssel. Ez a költségvetési sor nem tartalmazza például a kórházi készítmények támogatását, és az ún. tételes finanszírozású gyógyszerekre (tipikusan ilyenek például a modern onkológiai és biológiai terápiák) költött összeget sem, melynek növelése szintén szükséges ahhoz, hogy a legmodernebb terápiák eljussanak a betegekhez - hívja fel a figyelmet az Innovatív Gyógyszergyártok Egyesülete (AIPM), amely közleményben üdvözli a gyógyszerkassza tervezett emelését.

Ugyanakkor megjegyzik, a visegrádi országok 4 nettó (gyártói befizetésekkel korrigált) gyógyszerköltésétől még így is messze van a magyar gyógyszerkassza, Csehország nettó állami gyógyszerfinanszírozása még az emelés után is mintegy 50 százalékkal magasabb lesz, mint Magyarországé.

Bár jó hírnek tartják, hogy júniustól várhatóan 6 új készítmény kaphat ártámogatást Magyarországon, ugyanakkor hozzáteszik, jelenleg is közel 50 innovatív, a legújabb gyógyítási módszereket megvalósító készítmény vár befogadásra számos terápiás területen.

A várakozó innovatív terápiák segítenének például a fiatalabb (20-35 éves), aktív krónikus gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek, reményt adnának a cukorbetegeknek, hogy nem veszítik el a látásukat, illetve számos, a legfrissebb terápiás irányelvekben első választásként ajánlott immunonkológiai daganatellenes kezelés is van közöttük.

Befogadásra vár egy új modern vérfaktor készítmény, amely lehetőséget ad a vérzékenységben szenvedő betegeknek a ritkább adagoláson keresztül a kényelmesebb életvitelre, valamint a súlyos asztmás betegek számára segítséget jelentő új biológiai terápia, amitől akár felére is csökkenhetnek a súlyos asztma rohamok és a szisztémás szteroid kezelés szükségessége is, így jelentősen javulhatna a betegek életminősége.

Emlékeztetnek rá, hogy a gyógyszergyártók adóterhei Magyarországon a legmagasabbak a régióban. Különböző adók formájában a gyógyszergyártók fizetik évente a gyógyszerkassza megközelítőleg 20 százalékát, és minden évben növekszik a gyógyszeripari hozzájárulás összege, ahogy a teljes forgalom és a támogatási kiadások is növekednek.