A napilap írása szerint honlapján tett közzé tájékoztatót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a menekültek orvosi ellátásáról és az egészségügyi szolgáltatók vonatkozó költségeinek megtérítéséről.

A dokumentum részletezi, hogy az egyes csoportok milyen kezelésekre jogosultak térítésmentesen, illetve, mindezt ki és hogyan ellentételezi az intézményeknek. A finanszírozás elsősorban attól függ, hogy a menekült a befogadási eljárásnak épp melyik szakaszánál tart: más az ellátásra való jogosultság az elismerési eljárás megindítása iránti kérelem benyújtása előtt, a folyamat időtartama alatt, vagy a menekültügyi hatóság döntése után. Ezeken kívül a járványintézkedések, a mentés és a sürgősségi ellátás a kérelmek benyújtásától függetlenül is jár a menekülteknek.

A lap kitér arra, hogy aki már benyújtotta menedékkérelmét, a háziorvosi ellátást is magában foglaló, széles körű egészségügyi ellátásra jogosult, különösen abban az esetben, ha kiskorú, vagy valamilyen fogyatékossággal él. Az OEP tájékoztatója szerint az ő ellátásukat a menekültügyi hatóság fedezi az egészségügyi szolgáltatóknak.

Az elvégzett ellátásokról a kórházaknak jelentést kell küldeniük az OEP-hez, és ezt havonta küldik tovább a menekültügyi hatóságnak. Az ellenőrzést követően végül a pénztárnak utalják a megfelelő összeget.