Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány múlt szerdai ülésén döntött arról, hogy független központi adatgazda jöjjön létre a közműszektorban, ezért létrehozta a Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt.-t (KAF), amely a földgázpiacon kezdi meg tevékenységét.

A Miniszterelnökség szerint a társaság az átadás-átvételi pontok műszaki és forgalmi, fogyasztási információit, adatait tartja nyilván. A KAF minden piaci szereplő számára egységes formában, elektronikus úton biztosítja az elszámolás alapját képező napi gázforgalmazás adatait, továbbá a piac operatív működéséhez szükséges adatokat, információkat.

A teljes végfelhasználói műszaki és fogyasztási adatok birtokában meghatározhatók és ellenőrizhetők a földgázrendszer elvárt szintű szolgáltatás-nyújtásához szükséges beruházások. A társaság tevékenysége hozzájárul továbbá a földgázpiacon jelenlévő keresztfinanszírozások megszüntetéséhez, így a végfogyasztói árak alacsonyan tartásához - véli a Miniszterelnökség.

A fogyasztók és a rendszerhasználók érdekében a KAF működésének tesztelését követően lehetőség van rendszer működésének kiterjesztésére, de minden esetben vizsgálni kell a kiterjesztés pénzügyi és technikai megvalósíthatóságát, valamint indokoltságát.