A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Újratárgyalja bizonyos, 2008-ban kötött hosszú távú áramvásárlási szerződéseit az MVM-csoport, az is elképzelhető, hogy egyes kontraktusokat felmond a termelőkkel az állami energiacég − értesült iparági forrásból a Napi Gazdaság. A három, felmondással fenyegetett cég a német RWE többségi tulajdonában álló (de MVM-érdekeltségbe is tartozó) Mátrai Erőmű Zrt., a svájci Alpiq AG leánycége − az Alpiq Csepel Kft. −, illetve a francia EdF irányítása alatt működő Budapesti Erőmű Zrt. (BERT), amely cégekkel az MVM Zrt. energiakereskedő vállalata, az azóta összevont MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. szerződött az előző vezetés időszakában.

A jelek szerint az állami energiavállalat a jelenlegi piaci viszonyok között magasnak tartja az akkor kialkudott árszintet, az MVM-re ráadásul jelentős finanszírozási nyomást jelent az E.On itthoni gázüzletágának megvásárlása, a szlovák−magyar és a Déli Áramlat gázvezetékek megépítése, illetve (az eddigi és a további) rezsicsökkentés is − vélhetően e terheket osztaná meg a vállalat a termelőkkel, minimalizálva a veszteségforrásokat. Ennek megfelelően úgy tudni, az elérni kívánt árcsökkentés is jelentős − milliárdos − mértékű lehet egyes termelőknél. (E szerződések nem azonosak a kilencvenes években kötött megállapodásokkal, amelyek az Európai Bizottság szerint tiltott állami támogatást tartalmaztak.)

Felkai György, az MVM kommunikációs igazgatója a Napi Gazdaság kérdésére elmondta, tény, hogy a kedvezőtlen piaci helyzet miatt több korábbi szerződés újratárgyalása indult el, a megállapodások felmondásának lehetőségét azonban nem kívánta kommentálni. Az érintettek közül a BERT lapunkkal azt közölte, hogy rendszeres időközönként tárgyal az MVM-mel a szerződés pontos feltételeiről, mivel azonban az egyeztetések tartanak, az értesülést nem kívánta kommentálni a társaság.

Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója nemrégiben arról beszélt, hogy az MVM "rendelkezésre áll" a lakossági árak csökkentésében, például olyan szerződések megkötésével, amelyek további díjcsökkentést tehetnek lehetővé. Piaci hírek szerint például az MVM kilowattóránként 17,3 forintos − energiahivatal által jóváhagyott − egyetemes szolgáltatásbeli értékesítési ára legalább 2-3 forinttal magasabb az importforrásoknál elérhető szintnél.