A kormány első körben azért a lakossági, háztartási energiaár csökkentése mellett döntött, mert leginkább a háztartások kiadásai között voltak indokolatlanul magas arányúak a rezsikiadások - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaságnak adott interjúban. Természetesen a háztartások rezsicsökkentésének is van versenyképesség-javító hatásuk, hiszen a megmaradt jövedelmet a háztartások más termékek fogyasztására fordíthatják, vagyis erősödik a belföldi vásárlóerő, ez végső soron a növekedésben is jelentkezik - fogalmazott.

"A vállalati szektor támogatásáról is érdemes gondolkodni. Hogy ez mennyire fontos, azt jól mutatja a lengyel példa, ahol a kormány fordított sorrendben, először a cégek esetében kezdte leszorítani az energiaárakat. Ez a folyamat a termelési költségek csökkentésén keresztül sokkal gyorsabban javíthatja a hazai vállalatok versenyképességét. Az intézkedések nem hagyják érintetlenül a költségvetést sem, a cégek várhatóan kevesebb áfát és társasági adót fognak befizetni, ebben az évben is ez történt. Eddig úgy számoltuk, hogy a költségvetés adott szerkezete mellett a rezsicsökkentések nem borítják fel az egyensúlyt, vagyis eddig nem kellett beavatkozni. A novemberi lakossági árcsökkentés hatását számolni kell. Ezt követően lehet megmondani, van-e megfelelő fedezet a költségvetésben, vagy valamilyen pótlólagos intézkedésre lesz szükség a bevételkiesés miatt. Hozzá kell tennem, az áfakiesés átmeneti hatású, vagyis magától be fog állni az egyensúly, még ha átmenetileg lesznek is kilengések a költségvetés bevételei között; váratlan beavatkozásra valószínű nincs szükség" - közölte Varga Mihály.

Kitartanak az alternatív szolgáltatók

Ami a lakossági szolgáltatást illeti, a Népszabadság cikke szerint a Magyar Telekom és az Energetikai Központ a november 1-jei újabb 11,1 százalékos lakossági energiaár-csökkentés után is lát lehetőséget arra, hogy továbbra is 3-8 százalékos kedvezményt kínálva versenyezzen az államilag szabályozott árakon működő egyetemes szolgáltatókkal. Az Elmű-ÉMÁSZ még bizonytalan. A cseh hátterű Energetikai Központ Zrt. vezérigazgatója, Valéria Fára Lábadyová arra a kérdésre, hogy ezt miként sikerül kigazdálkodniuk, hatékonyságjavítási intézkedéseiket említette. A törvénymódosítások révén lakossági értékesítésük után mentesülnek a zöldáramdíj megfizetése alól, ám enélkül, ha nehezebben is, de szintén képesek lennének a kedvezmények biztosítására.