Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A Magyar Kórházszövetség levelében az egészségügyi intézmények adósságának újbóli megugrásáról ír. A minimálbér-emelés és a szakdolgozói bérminimum-emelés kompenzálatlansága, az áfaemelés és az infláció ellentételezésének hiánya tovább gyorsította a folyamatot, így ismételten előállt az a helyzet, hogy a szakmai anyagokat beszállítók egyes kórházaknak már csak készpénzfizetés ellenében szállítanak, míg az energiaszolgáltatók folyamatosan a szolgáltatások megszüntetését helyezték kilátásba - áll a dokumentumban.

Az egyre sűrűsödő aggasztó jelek újra sürgős beavatkozást igényelnek, ennek azonban alapfeltétele a konkrét számok és az adóssággörbe trendjének ismerete − hangsúlyozzák. A Kórházszövetség szerint az adatok annak ellenére nem állnak rendelkezésre, hogy a kórházak a szükséges adatszolgáltatást folyamatosan teljesítik. A probléma feltérképezése és megoldása érdekében a szövetség egyeztetéseket szorgalmaz a minisztérium és a szakmai szervezetek között.

Jelentős túlköltésben van a 2011-hez képest mintegy százmilliárd forinttal, 277 milliárd forintra redukált gyógyszerkassza is, s úgy tűnik, igazuk lesz a Széll Kálmán terv gyógyszerügyi fejezetét betarthatatlannak tartó szakértőknek. (Tavaly a 343,5 milliárdos tervezetet 33,4 milliárddal, csaknem 10 százalékkal lépték túl az év végére.) Ugyan a június havi, az NGM közlése szerinti 25,8 milliárd forint támogatáskiáramlás 6,8 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011 júniusában volt − ez az év legalacsonyabb összege −, ám az időarányos elvárást mégsem hozza.

Az első félévben 28 milliárd forinttal kevesebbet fordítottak gyógyszerkiadásokra, mint 2011-ben, a kifizetett 160,8 milliárd forintnyi gyógyszertámogatás azonban így is 7,9 százalékkal haladja meg a tervezettet. A júniusi támogatáskiáramlásról az Országos Egészségpénztár (OEP) honlapjára felkerült adatokból kitűnik, a legtöbbet, 1,6 milliárd forintot a véralvadási faktorokra költötte a biztosító, s a növekedés is ebben a csoportban a legnagyobb, több mint ötvenszázalékos az előző hónaphoz képest. Az egy dobozra eső térítési díj az összes gyógyszert figyelembe véve mintegy 600, a dobozonkénti támogatási összeg mintegy 1200 forint körüli.

Kép: Napi grafikonok