Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei hatodik hónapban a kiskerüzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,2, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt - derül ki a KSH második becsléséből. Ez a legerősebb havi adat 2017 eddigi részében,

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Így 2017 első félévében a kiskereskedelmi üzletekben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 3,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

2017. júniusban az előző évhez viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 5,7 százalékkal nőtt. (A második becslés adata 0,3 százalékponttal alacsonyabb az első becslésben közöltnél.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,7 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,5, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 8,3 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (9,1 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (7,6százalék), a bútor-, műszakicikk- (6,1 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (5 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (4,9 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (-3,4 százalék).
  • A forgalomból 3,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 29 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,1 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,9 százalékkal nőttek.

2017. júniusban:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 872 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Így 2017. január-júniusban naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 3,9 százalékkal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.